Veel stijlen in Serge Hill Gardens van Britse tuinontwerper Tom Stuart-Smith

TOM1

De bekende Britse tuinarchitect Tom Stuart-Smith behoeft bij de meesten van u weinig introductie, de vele prijzen die hij behaalde op o.a. de Chelsea Flower Show’s en zijn medewerking aan tv- tuinprogramma’s hebben van hem een bekende verschijning gemaakt.

TOM2

Rond zijn woonhuis (oorspronkelijk een Queen Anne huis) in het Engelse Hertfordshire heeft Tom Stuart-Smith door de jaren heen een aantal tuinen aangelegd. De oppervlakte rond het huis maakte het mogelijk om een aantal tuinen aan te leggen in verschillende stijlen.

Direct bij het woonhuis ligt de omsloten courtyard met daarin een aantal vijvers die hij eerder gebruikte bij zijn winnende tuin op de Chelsea Flower Show van 2005, de beplanting bestaat hier uit vooral droogte-tolerante  planten. In de richting van het noorden is er een prachtig uitzicht over een wilde bloemenweide van ongeveer 5 ha groot.

TOM3

TOM4

De West Garden bestaat uit een aantal tuinkamers in verschillende stijlen met een rijke beplanting van bolbloemen, vaste planten en heesters. Een ommuurde moestuin met een grote kas maakt het geheel compleet. De beplanting in zijn eigen tuin is over het algemeen complexer dan de tuinen die hij voor zijn klanten ontwerpt, veel planten worden in staat gesteld hunzelf uit te zaaien.   

TOM5

TOM6

At its entrance the Barn has an enclosed courtyard, with tanks of water, herbaceous perennials and shrubs tolerant of generally dry conditions. To the N there are views over the 5-acre wild flower meadow, and the West Garden is a series of different gardens overflowing with bulbs, herbaceous perennials and shrubs.

TOM7

TOM8

Serge Hill is originally a Queen Anne House (not open), beautifully remodelled by Busby (architect of Brighton and Hove) in 1811. It has wonderful views over the ha-ha to the park; a walled vegetable garden with a large greenhouse, roses, shrubs and perennials leading to a long mixed border.

TOM9

TOM10

TOM11

TOM12

TOM13

TOM14

TOM15

www.tomstuartsmith.co.uk