Het Palmenpaleis van Nederland

SAM_1499

Londen had al in het jaar 1851 als eerste ter wereld een gebouw gemaakt uit ijzer en glas: Crystal Palace. Het gebouw was onderdeel van de allereerste wereldtentoonstelling welke werd gehouden in het Hyde Park. Om de zeven iepen te behouden die op de plek stonden waar het gebouw moest verrijzen ontwierp de Brit Joseph Paxton (1803-1865) een revolutionair gebouw van ijzer en glas.

London was in 1851 the first city in the world  with a building made out of glass and iron. Crystal palace was part of the first world exhibition held in Hyde Park. Joseph Paxton (1803-1865) designed a building wich would save the seven Elm trees who where on the spot.  

SAM_1500

Al vrij snel daarna kreeg iedere zichzelf respecterende grote stad in Europa zijn eigen gebouw vervaardigd uit ijzer en glas. De meeste van deze gebouwen kregen de functie van de eerste kassen op de locatie van botanische tuinen in de grote steden. De palmenkas in de Amsterdamse Hortus botanicus werd ontworpen door Johan Melchior van der Mey (1878-1949), deze architect was destijds ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Scheepvaarthuis op de Prins Hendrikkade.

Soon every self respected European city had there own greenhouse built out of glass and iron. Many of those buildings are located at botanical gardens. Dutch architect Johan Melchior van der Mey (1878-1949), who was also responsible for the design of the Scheepvaarthuis in Amsterdam, made the design for the palm(green)house at the Amsterdam Hortus botanicus.

SAM_1502

In vergelijking tot andere palmenkassen in Europa is de Amsterdamse uitvoering één van de kleinste maar door het ontwerp van architect van der Mey wel de meest elegante.

The palmhouse at the Amsterdam Hortus botanicus is one of the smallest in Europe but surely the most elegant one!

SAM_1503 SAM_1505

De mooiste palmenkas van Nederland heeft nog steeds zijn oorspronkelijke functie. De kas herbergt een grote collectie palmen, cycadeeën en andere kuipplanten. Een aantal meer kwetsbare planten blijven ook gedurende de zomer in de kas terwijl andere kuipplanten hun plek in deze periode buiten in de Hortus vinden. Enkele planten zijn al zo oud als de kas zelf of zelfs ouder.

The most beautiful palmhouse of The Netherlands has still it’s original function and is the home for many palms, cycads and other container plants. The most fragile varieties stay in the greenhouse during summer while others find there place outside. Some plants are as old as the greenhouse itself and some are even older.

SAM_1506

De indrukwekkende boomphilodendron (Philodendron bipinnatifidum) stamt uit de begintijd van de palmenkas.

The imposing Philodendron binninatifidum is as old as the greenhouse itself.

SAM_1507

De oudste planten staan in de volle grond van de centrale hal dit zijn o.a een Ficus macrophylla (vioolbladvijg) en een Cinnamomum burmannii (kaneelboom). De oudste plant is tevens één van de oudste potplanten ter wereld, dit is de Encephalortus altensteinii (Oostkaapse broodboom) van ongeveer 300 jaar en afkomstig uit de collectie van koning Willem II.

Some of the oldest plants, the fig (Ficus macrophylla) and a cinnamon tree (Cinnamonum burmannii) are at the central hall in full ground. One of the oldest potplants of the world is the Encephalortus altensteinii, this plant is about 300 years and belonged to the private collection of King Willem II

SAM_1508

SAM_1510

SAM_1511

SAM_1515

SAM_1516

SAM_1517

SAM_1518

SAM_1519

facts from the article De mooiste palmenkas van Nederland written by Hanneke Schreiber, De Hortus Magazine December 2013.

Photography; Fabiënne van der Veen & Michaël Bakker.