Plant lovers should not miss City Channel Garden.

ccg1

De City channel garden in het Groningse Stadskanaal is een echte plantentuin van 2,5 ha groot. De tuin is aangelegd door Lida en Bé Lourens en wordt sinds het overlijden van Bé Lourens door Lida alleen voortgezet en onderhouden. City channel garden vormt samen met nog drie lokale tuinen de tuingroep Westerwoldse Tuinen.

The City channel Garden in Stadskanaal  (Groningen) is a true botanical garden of 2.5 hectares. The garden was built by Lida and Be Lourens and since the death of Be Lourens only continued and maintained by Lida. City channel garden together with three local gardens is the garden group Westerwoldse Gardens.

ccg13

Beautiful snowdrops (Galanthus)
Beautiful snowdrops (Galanthus)

ccg15

Vrijwel elke stukje aarde van de tuin wordt in beslag genomen door de grote collectie planten die het echtpaar in de loop der jaren heeft weten te verzamelen. In het vroege voorjaar is er al een bloemenpracht van bolbloemen te bewonderen, iets waar de tuin veel bekendheid door heeft gekregen. Er zijn in deze periode veel soorten tulpen, narcissen, fritillaria’s en blauwe druifjes te bewonderen, vele honderden botanische soorten zorgen voor een lange bloeiperiode. Verder in het voorjaar zijn er vele soorten camelia’s en rododendrons in de City channel garden in bloei te bewonderen.

Allmost  every piece of earth of the garden is taken by the large collection of plants that the couple has managed to collect over the years. In early spring the garden is famous for the large collection of bulb flowers. There are many types of bulb flowers  to admire this period such as tulips, daffodils, fritillaria and Muscari. Hundreds of botanical species provide a long flowering period. Later in the spring, there are many types of Camellias and rhododendrons in the City channel garden in bloom.

ccg14

Many trees and conifers in the garden.
Many trees and conifers in the garden.

ccg11

ccg9

Later in het jaar zijn er in de tuin grote collectie’s Salvia, Hemerocallis,  Hosta, Iris en Papaver die voor de nodige kleur zorgen. Vele paden brengen u steeds in een ander gedeelte van de tuin die elk hun eigen ambiance hebben en zijn er waterpartijen te vinden inclusief een moerasgedeelte.

Later in the year there are in the garden’s large collections of Salvia, Hemerocallis, Hosta, Iris and Poppy to provide the necessary color. Many paths bring you in other parts of the garden, each with its own ambiance and there are water features to be found, including a swamp area.

Lillium longiflorum
Lillium
Bridges and many paths bring you to other parts of the garden.
Bridges and many paths bring you to other parts of the garden.
Great combination of Allium and Papaver.
Great combination of Allium and Papaver.

ccg5

One of the many rododendrons.
One of the many rododendrons.

ccg3

A part of the Salvia collection.
A part of the Salvia collection.

ccg10

Pictures with kind permission of Lida Lourens.

kijktuin-city-channel.nl

GW11