Le Jardin Plume in Normandy

Le Jardin Plume / Patrick & Sylvie Quibel / Azourville sur Ry – Nr. Rouen Normandy France / 1996

plume7

largehiver

Patrick en Sylvie werden in 1996 de eigenaren van een boomgaard met een oppervlakte van 7 ha in het Franse Normandië. Toen zij destijds begonnen was het stuk grond niet veel meer dan een verwaarloosde boomgaard waar wat schapen het gras kort hielden. Patrick heeft een achtergrond als gemeente ambtenaar en Sylvie als plantenkweker. Na enkele maanden was het masterplan voor de tuin gereed het moest een tuin worden in de Franse formele stijl maar met een beplanting in een moderne mix van grassen en vaste planten met een natuurlijk wilde uitstraling. Het echtpaar heeft een voorkeur voor strakke lijnen en vormen zoals de zware haag die tevens dienst doet als windbreker voor de harde wind hier langs de kust.

The Quibels bought these seven acres of flat, sheep-grazed orchard in 1996. After several months, the master plan for the garden was ready it had to be a garden in the French formal style but with a planting in a modern mix of grasses and perennials with a natural wild look. Patrick & Sylvie prefer strong lines and bold structure like for example the strong shape of the hedges wich are also essential  against the strong wind here.

plume1

plume2

plume3

Elk gedeelte van de tuin heeft een compleet andere uitstraling maar het gebruik van grassen zien we door de gehele tuin. De grassen zoals bijvoorbeeld de Calamagrostis vormden de inspiratie voor de naam van de tuin; Le Jardin Plume. In de tuin zijn verder veel moderne meadow-beplantingen met o.a; Thalictrum, Veronicastrum, Sanguisorba en Calamagrostis grassen. De planten in de tuin staan nooit in grote groepen maar steeds in kleine groepen waarin bepaalde combinaties steeds worden herhaald, dit om een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te krijgen.

Each part of the garden has it’s own different atmosphere, In many parts of Le Jardin Plume we see swaths of modern meadow planting: tall, transparent, feathery mixes (which inspired the name Le Jardin Plume) of Thalictrum and Veronicastrum,  Sanguisorba and Calamagrostis grasses. Patrick and Sylvie like small groups, and to repeat the same plants in different combinations to get a more natural aspect.

plume4

plume5

plume6

Photography; Allan Pollock-Morris.       www.lejardinplume.com