Go Wild! with botanical Tulips.

tulipfieldsDe tulp is zonder twijfel de bekendste bloembol. Tulpen worden op zeer grote schaal geteeld, vooral in Nederland waar de geschiedenis terug gaat naar het eind van de 16e eeuw. Toen groeide en bloeide de eerste tulp in Leiden. Nu, meer dan 400 jaar later, worden er biljoenen tulpen geteeld, waarvan het grootste gedeelte geëxporteerd word. Dit geldt niet alleen voor de droge bollen verkoop maar ook voor de snijbloemen productie van tulpen bollen. Deze snijbloemen zijn in principe het hele jaar verkrijgbaar.

Maar de meeste tulpen bolbloemen worden verkocht tussen november en Mei. De ‘tuin-tulp’ is het resultaat van vermeerdering in welke het soort Tulp geisneriana een grote rol heeft gespeeld. Tegenwoordig zijn er meer dan 3000 geregistreerde variëteiten en worden er elk jaar nieuwe toegevoegd om de oudere te vervangen.tulipfield

Of all the bulbous plants, the tulip is without a doubt the most popular. Tulips are grown on an extremely large scale, especially in the Netherlands where their history goes back to the end of the sixteenth century. That was when the first tulips were noticed growing in the vicinity of Leiden. Now, more than 400 years later, billions of tulips are being cultivated, the vast majority of them being exported from Holland. This goes not only for dry bulb sales but also for the cut flowers produced from the tulip bulbs.

These cut flowers, available year-round in principle, are most in demand from November to May. The ‘garden tulips’ are the result of hybridisation in which the species Tulipa gesneriana played an important role. Now there are more than 3,000 cultivated varieties registered, more being added each year to replace older varieties.tulip-fields_2470264k

Er zijn in het gebied wat zich uitstrekt van Centraal Azië tot Spanje en Portugal naar wordt aangenomen zo’n 150 verschillende soorten ‘echte’ (botanische) tulpen, zij worden op een bescheiden schaal vermeerderd. Er is in toenemende mate interesse in deze wilde soorten, waarschijnlijk komt dit doordat steeds meer wilde soorten planten uit onze leefomgeving zijn verdwenen. Één van deze botanische soorten is Tulipa tarda die in het jaar 1997 tot bloembol van het jaar werd gekozen dit wil toch wel iets zeggen over de populariteit. Deze tulpensoorten hebben iets kleinere maten (6/8 tot 8/10) dan de tulpen die wij gewend zijn, deze soorten zijn zeer geschikt voor verwildering.

Botanical_Tulip_by_HauntingVisionsStockIt is generally assumed that about 150 different wild species exist in an area running roughly from Central Asia to Spain and Portugal. Some of these ‘real’ species are cultivated on a modest level, but most are interesting only to certain tulip enthusiasts. Others, though, are attractive to the ordinary garden owner. It must be mentioned that the interest in wild species is increasing steadily – this phenomenon may have something to do with the fact that more and more wild plants are disappearing from our environment.

Tulipa tarda was even pronounced ‘Flower Bulb of the Year’ in Holland for the year 1997, an award that definitely says something about its rising popularity. The bulbs, offered in sizes 6/8 to 8/10, are smaller than those of ordinary tulips and are very easy to naturalise.

Hoe moet ik bollen laten verwilderen?

Bollen moet u laten verwilderen door ze niet op te rooien. Na de bloei moet het gewas de kans krijgen om op een natuurlijke manier af te sterven waardoor zij nieuwe groeikracht kunnen opslaan in de bol om het volgende jaar weer te kunnen bloeien. Lang niet alle bollen kunnen verwilderen. U moet kiezen voor bollen waarvan op de verpakking staat vermeld dat zij geschikt zijn voor verwildering. Daarnaast kunt u experimenteren met andere soorten of zij bij u in de tuin geschikt zijn voor verwildering.

How should I allow bulbs to naturalise?

You should let bulbs naturalise by not lifting them from the soil. After they bloom, the plants have to be given the chance to die back naturally so that they can store newly produced nutrients in their bulbs for flowering again next year. Many bulbs, however, are not suitable for naturalising purposes. This is why you should be sure to check the information on the packaging when you buy the bulbs to see they are suitable for naturalising. Naturally, you can always experiment with other kinds to see if they might be suitable for naturalising in your particular garden. 

Botanical - Flower - Tulip , anatomy 2

A selection of botanical tulips:

More information: Int. Bulb Centre Holland.