Acer, honderd tinten rood

Acer shirasawanum 'Ogura yama
Acer shirasawanum ‘Ogura Yama”

Esdoorns zijn echte brengers van warme tinten in de tuin, het prachtig ingesneden blad heeft bij elk soort wel een diepe warme rode tint maar ook de stammen zijn vaak de moeite waard. Niet alleen is er een grote verscheidenheid in bladvorm en kleur maar ook de groeiwijze is enorm divers. Het geslacht Acer omvat zowel grote laanbomen als sierlijke veelstammige heesters, er bestaan zelfs dwergvormen zoals die van het soort Acer palmatum.

Acer palmatum
Acer palmatum ‘Seiryo’
Acer japonicum 'O taki'
Acer japonicum ‘O taki’

Most Maples are bringing autumn colors to the garden, the beautiful incised leaves but also the stems have various autumn colors. The habit of maples is very diverse, some shrubs stay small and grow slowly like for example  Acer palmatum and others can become big trees. 

Acer palmatum 'Tiger Rose'
Acer palmatum ‘Tiger Rose’
Acer japonicum 'Taki no gawa'
Acer japonicum ‘Taki no gawa’

De Japanse Esdoorns Acer japonicum en palmatum hebben een zeer sierlijk voorkomen,  groeien vaak langzaam en houden van een beschutte plek in de tuin. Deze Japanse soorten houden tevens van een vochthoudende zure grond met liefst veel humus, kleigrond en kalkhoudende grond zijn minder geschikt.

De Noorse esdoorn (Acer platanoides) en de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) kunnen soms wel een hoogte bereiken van 20/30 meter. Deze soorten kunnen ook als haagplanten worden gebruikt en vormen een dichte haag die het zelfs op een winderige plek in het open landschap goed doen. Deze hagen moeten in de zomer tweemaal worden geknipt.

Acer palmatum 'Autumn Fire'
Acer palmatum ‘Autumn Fire’
Acer japonicum 'Meigetsu'
Acer japonicum ‘Meigetsu’

Japanese maples (Acer japonicum and palmatum) prefer a moisture acid soil and a sheltered spot. Acer platanoides and Acer pseudoplatanus can grow up into big trees with an average height of 20/30 meters but can also be used in a hedge in this case they have to be cut twice each summer.

Acer palmatum 'Iro iro'
Acer palmatum ‘Iro iro’
Acer palmatum 'Scolopendrifolium'
Acer palmatum ‘Scolopendrifolium’

Vermeerdering van echte esdoorn soorten gebeurt door middel van zaad, de tuinvormen worden meestal geënt of geoculeerd.

Breeding by seeds, garden forms are usually grafted or budded.

Acer palmatum 'Mirte'
Acer palmatum ‘Mirte’
Acer palmatum 'Manyo no sato'
Acer palmatum ‘Manyo no Sato’