Ineke Greve: “Aan elk feest komt een einde”

tsgw opener
ineke 2
ineke 1

Een tuin als die van Huys de Dohm mag op TuinenStruinen niet ontbreken en zeker niet als de eigenaar en tevens First Lady van de Nederlandse tuinenwereld Ineke Greve dit jaar ook haar 80ste verjaardag viert  . De tuinen die zij heeft ontworpen en aangelegd rond Kasteel Huys de Dohm in het Limburgse Heerlen zijn in feite een must voor iedere tuinier. “Mijn wens is een inspiratie te zijn voor iedere tuinbezitter. Elk facet van het tuinieren heb ik beleefd en hier vastgelegd. En nog steeds is de tuin in beweging” aldus Ineke Greve.

De vele gelukkige bezoekers van haar tuinen bij het landgoed Huys de Dohm ervaarden hun bezoek als zeer indrukwekkend en bijzonder. De zestien verschillende tuinen die Ineke Greve door de jaren heeft aangelegd vormen samen één geheel.

De long Border
De long Border

Nu de tuin alweer enkele jaren is gesloten voor publiek heeft Ineke Greve de meest onderhoud vragende tuingedeeltes aangepast. Zo heeft zij de cottage garden vereenvoudigd en dit gedeelte de passende naam ‘Long Border’ gegeven. Ook de witte tuin heeft de afgelopen jaren een onderhoudsvriendelijk karakter gekregen.
Over deze aanpassingen vertelt Ineke: “Ik voelde mijn onvermogen die met mijn leeftijd te maken had en vereenvoudigde de tuin”. vooral met groene elementen, textuur en structuur.Toch heb ik afscheid genomen aan ieder feest komt een einde.”

Op de plek van de witte tuin is een tuin met veel groene structuur gekomen.
Op de plek van de witte tuin is een tuin met veel groene structuur gekomen.

Op jonge leeftijd deed Ineke al veel inspiratie op tijdens bezoeken aan hun vakantiehuis in Engeland. Bij dorpsgenoten zag zij de Cottage Gardens waarin alles mocht: peterselie en rozemarijn stonden tussen een weelde aan bloemen. Zelf noemt zij zich een dromer, kijkend naar een stuk groene wei zag zij de tuin al in haar gedachten, geïnspireerd door wat ze eens in haar leven had gezien of bewonderd.

ineke 4

Een droommens was zij altijd al geweest zo kan zij zich nog goed herinneren dat ze regelmatig van haar leraar te horen kreeg:  “Ineke, niet dromen. Opletten.” De tuinen van Huys de Dohm zijn geschapen vanuit haar innerlijke belevenissen en werden door haar nooit op papier ontworpen maar altijd ter plekke op een stukje aarde wat haar was toevertrouwd.

Toen zij op Huys de Dohm kwam wonen was de enige beplanting een vierkant van linden waar al snel de koppen werden uitgezaagd en zijkanten werden ingenomen waardoor er een smal vierkant ontstond rond een open ruimte waar de voor haar dierbare zonnewijzer een plek in kreeg.

ineke topiary

In de oude muur van kunradersteen kwamen dolfijnen die water spuiten in waterbekkens van zandsteenranden omzoomd door Buxus. Later kwam er steeds meer groen op het voorplein bijvoorbeeld door vorm gesnoeide Taxus en blokken met Hosta sieboldiana .

Tegenwoordig heeft Ineke de entree weer vereenvoudigd maar blijft het ondanks deze aanpassingen van een geraffineerde schoonheid en eenvoud en blijft het een stralend binnenkomen. Hier wordt men tevens verwelkomt door het herhalende effect van grote potten met teer lila violen en later in het seizoen met de grijze bladeren van Plectrantus.

De eerste border die zij maakte kwam in de Cottage Garden (thans de ‘Long Border’) die tot dan deel uitmaakte van de boomgaard en beestenwei die de Dohm omringde. De dubbele border werd de stralende binnenkomer na het rustgevende groen van het voorplein. Het volgende project van Ineke was de rozentuin. Deze kwam grenzend aan het terras waar het heerlijk genieten moet zijn geweest van de ouderwets geurende rozen waar zij de voorkeur aan geeft. Als kleur werd gekozen voor alle tinten tussen roze en diep lila wat een spectaculair gezicht was.

De witte tuin.
De witte tuin.

Na de borders en de rozentuin dacht zij “zo is het mooi genoeg”en was dik tevreden. Zielsblij was zij volgens eigen zeggen met het cadeau wat ze voor haar 50ste verjaardag ontving, een prachtig tuinprieel. Ineke mocht zelf de vorm en plaats bepalen: er werd een doorgang gemaakt in de haag die de rozentuin van de boomgaard afsloot waardoor er een as ontstond waarvan op het einde het prieel werd geplaatst.

In de jaren die volgden kwam er om het prieel de witte tuin, deze ging enkele malen flink op de schop totdat er uiteindelijk een tuin ontstond met heerlijke brede borders en als hoogtepunt vier taxuszuilen.

Zaai en pluktuin
Zaai en pluktuin

Na jaren van borders maken en – zoals zij omschrijft – de natuur gedwongen en gevormd te hebben verlangde Ineke ernaar de natuur zichzelf te laten zijn. Rond de Dohm was genoeg grasland om een bloemenweide te maken. Dat het zicht vanuit het prieel totaal anders zou worden dan de eerder gemaakte tuinkamers bleef haar echter bezighouden, ze kon zich moeilijk losmaken van haar gevoel voor symmetrie. De oplossing werd een slingerhaag waarvan de buigingen werden gevuld met bollen van Taxus en een onderbeplanting van Tiarella, hierdoor was de bloemenweide vanuit het prieel niet zichtbaar en werd een verrassing voor de bezoeker bij het binnentreden van de tuin.

Voor een bloemenweide is arme grond nodig dus de rijke bovenlaag werd afgegraven en vervangen door een laag zand. Samen met leerlingen van de biologische school werd na veel wikken en wegen een zadenmengsel gemaakt en gezaaid. Ook werden er veel bollen geplant in de bloemenweide zoals, witte Poeticusnarcissen, Fritillaria meleagris en Hyacinthoides non-scripta (Scilla nutans). In juni is de bloemenweide helemaal een lust voor de zintuigen met margrieten, akeleien, pinksterbloemen, beemdooievaarsbek, veldsalie, vlasbekje en boterbloemen.

De bostuin.
De bostuin.

Een nieuwe wereld ging bij haar open bij het maken van de bostuin, voor het eerst werkte zij met bomen en struiken, de structuur en bladvormen boeide haar enorm. Zo kwam het dat er na het maken van de bostuin nog een struikenborder ontstond op een smalle strook van de boomgaard. Er kwamen veel soorten van de prachtig bloeiende struiken van het geslacht Cornus zoals; C.nuttallii ‘North Star’, C. kousa “China Girl, en C. kousa ‘Satomi’. Tussen deze kornoeljes kwamen toverhazelaars (Hamamelis) met hun prachtige bloemen in roestbruin tot bleekgeel.

Bomen waren nu een belangrijk onderdeel geworden in de ontwerpen van Ineke Greve en ook de oude in verval geraakte fruitbomen in de boomgaard werden vervangen door een schitterende collectie bomen die al jaren op het verlanglijstje van Ineke Greve stonden.

De bomenweide.
De bomenweide.

De groente,- en kruidentuin is de enige tuin geweest die Ineke op papier heeft ontworpen. De oude tuin met keurige rechte lijnen werd vervangen door een tuin met een patronenindeling van vakken waarin Ineke kon spelen met vorm en kleur van sla en kool, verluchtigd met eetbare bloemen.

Kruidentuin - Herb Garden.
Kruidentuin – Herb Garden.

In dit verhaal mag zeker de bekende vlammentuin niet ontbreken, hij is verborgen achter een van de hagen van de groentetuin, een smalle beukenboog vormt de ingang naar deze bijna geheime tuin.

Eigenlijk vindt Ineke rood een moeilijke kleur om mee te werken maar een spontane aankoop van een Rosa moyesii ‘Geranium’ was het begin van een nieuwe tuin, in dit kleine gedeelte van de tuin staat nu de grootste verscheidenheid aan planten door een verzamelwoede van rode planten.

Door de jaren heen ontstond een prachtig geheel van verschillende tuinen die allemaal per stuk pareltjes kunnen worden genoemd die Ineke Greve aaneen mocht rijgen tot haar eigen snoer zoals ze dit zelf zo mooi omschrijft. De aanpassingen die zij de laatste jaren aan de tuin aanbracht om het onderhoud te verminderen heeft zij opnieuw als een uitdaging gezien in een tuin die zoals elke tuin (en Ineke Greve) constant in beweging blijft en aan verandering onderhevig is.

Struikenborder - Shrub Border.
Struikenborder – Shrub Border.

“Ik verkeer goddank nog in de positie dat het allemaal nog loopt en geniet van wat de natuur geeft”, aldus Ineke tijdens haar gesprek met TuinenStruinen “en” verteld zij verder ” het wachten is nu op een ander nu dat Huys de Dohm te koop wordt aangeboden, ik laat de nieuwe eigenaar alle vrijheid om te behouden, veranderen of vernieuwen, misschien komt er dan zelfs een zwembad.”

“Maar in elk geval zal ik de nieuwe eigenaar graag met advies bijstaan.”  Ineke geniet nu met volle teugen van haar kinderen en kleinkinderen en haar nieuw verkregen vrije tijd waarin zij is gaan bridgen, golfles gaat nemen en niet te vergeten geniet van haar nieuwe Iphone! 

Stiltetuin - Meditation Garden.
Stiltetuin – Meditation Garden.
The meandering hedges with the Wild Flower Meadow behind them.
The meandering hedges with the Wild Flower Meadow behind them.
ineke header

Met speciale dank aan:  With special thanks to:

Ineke Greve  –  Huys de Dohm Heerlen.

en Tanja van der Knoop – Amersfoort (Hof van de vierde sortie)

Fotografie: Gert Tabak

Bekijk ook het PROFIEL van tuinontwerper Carrie Preston in deze serie.

4 reacties op “Ineke Greve: “Aan elk feest komt een einde””

 1. Hartelijk bedankt, Michael, voor dit bericht! Ik ben enkele jaren geleden nog in de tuin geweest en vindt het nu heel leuk nog een keer van deze tuin te lezen.
  En gefeliciteerd, Ineke Greve, met de 80ste verjaardag!

  Like

 2. email van Ineke Greve als reactie op dit bericht>>”Geachte heer Bakker,
  Dik tevreden ben ik over de publicatie van mijn tuin. Toch met een beetje weemoed heb ik er naar gekeken.U heeft alles goed verwoord en dat is niet makkelijk.Zal zeker mensen doorverwijzen.”

  Like

 3. Allereerst van hare gefeliceteerd met Uw verjaardag mevr. Greve. Alhoewel ik jaren heb mogen vertoeving in de tuinen heb ik uit respect er altijd voor gekozen om U nooit Ineke Greve te noemen, maar U en natuurlijk Uw tuinen zijn mij zeer dierbaar geworden. Ik heb vele veranderingen van de tuinen Mogen beworderen en sta telkens weer versteld van al het moois en Uw talent. Jammer genoeg ben ik nu niet meer in de gelegenheid om af en toe eens over de haag te kijken daar ik nu in China woon.
  Ik wens U en Uw tuinen alle goeds toe en hoop ooit weer eens een heelijk kopje thee met U te mogen genieten.

  Martin

  Like

 4. Ja, sentiment, ook voor mij. In de jaren dat Ton ter Linden en ik in Limburg woonden was ik jaren lang in elk seizoen in de tuin van Ineke Greve te vinden om foto’s te maken. Veel van de opnamen in dit artikel heb ik gemaakt (toen nog analoog en op dia), en ik kan me nog precies herinneren welk gevoel ik had bij het maken van die plaatjes. Een heerlijke tijd!

  Geliked door 1 persoon