Goudduivel van Jacqueline Volker in Appeltern.

(English text below!)De Goudduivel 2

Festivaltuin ‘De Goudduivel’ in De Tuinen van Appeltern van ontwerper Jacqueline Volker verbeeldt ‘hebzucht’ in het thema ‘De Uitdaging’ van het ‘Appeltern Tuinenfestival 2013’. De doelstelling van het Tuinenfestival is, dat er vernieuwende tuincultuur plaatsvindt. Dat ’De Goudduivel’ unicolor goud is ontworpen, maakt deze tuin tot een echte festivaltuin.

‘De Goudduivel is in hem gevaren’ betekent ‘hij is hebzuchtig’.De Goudduivel 3

De tuin verwijst naar ‘s werelds bekendste financiële crisis die Nederland trof in de Gouden Eeuw toen er in 1637 een einde kwam aan de tulpenmanie. Op het hoogtepunt van de handel kostte één enkele tulpenbol net zoveel als een grachtenpand in Amsterdam.

Tulpenspeculanten waren geldzuchtig, speculeerden en handelden in futures. De prijzen, opgedreven door hebzucht, stegen totdat de publieke opinie (Occupy?) zich tegen hen keerden en de handel crashte. De tuin trekt daarmee een parallel met de huizenbubble. Hebzucht is in ‘De Goudduivel’ verbeeldt als schip, een metafoor voor overschatting zoals de Titanic.De Goudduivel 4

Op 12 oktober 2013 werd de tuin genomineerd voor een Gouden Potlood en onder grote belangstelling gepresenteerd door Brenda Horstra (adjunct-directeur Tuinbranche Nederland), waar zij binnen vier trendwaarden uiteenzet waarom ‘De Goudduivel’ perfect fenomeen staat voor het huidige tijdsbeeld, waarin een kloof tussen oude en nieuwe wereld en een revival van de Gouden Eeuw plaatsvindt. De Goudduivel opendag

Jacqueline Volker, Lifestyle Adviseur/interieurontwerper van oorsprong, houdt zich bezig met trends en liet zich inspireren door de wintermode 2012-2013, waarin goud dé trend is. Trends op gebied van fashion en interieur lopen steeds meer synchroon. Met een gouden tuin wilde Volker bewerkstelligen dat de tuinbranche met fashion- en interieurtrends mee gaat.De Goudduivel 5

The Appeltern Gardens in The Netherlands , a permanent Garden Show,  organized this year for the fourth time; Appeltern Tuinfestival ( every year ten designers are selected in a competition to design a garden from 100 m2 in a theme) . Garden Festival “The Golden Devil ‘in The Gardens of Appeltern was designed by Jacqueline Volker, she imagines’ greed’  in this years theme;’The Challenge’ of the ‘Appeltern Garden Festival 2013.

The garden refers to the world’s best known financial crisis that hit the Netherlands back in 1637. At this time the famous TULIPMANIA came to an end. At the peak of this period a complete upmarket Canalhouse in Amsterdam could be purchased for the price of one single tulipbulb. Tulips Speculators were covetous, speculating and trading futures. The prices, driven by greed, increased until public opinion turned against them and the market crashed.

De Goudduivel 1 headingGreed at ‘The Devil’s Gold’ depicts a ship as a metaphor for overestimation,  like the Titanic!

On October 12, 2013, the garden was nominated for a Golden Pencil (a competition within the competition) and presented with great interest by Brenda Horstra (Deputy Director Garden-branch Holland). Jacqueline Volker, Lifestyle Consultant / interior designer of origin is concerned with trends and was inspired by the winter fashion 2012-2013, in which the trend is ‘Gold’.

Trends in fashion and interior design are more and more synchronized, with this Golden Garden Volker would have liked to achieve that garden-designs follow fashion and interior trends.

De tuin is helemaal tot stand gekomen door sponsoring. Deze SPONSORS  bleken allerminst hebzuchtig:

Hoveniersbedrijf Ed Bijker – http://www.edbijkertuinen.nl/

Buiter Beton – http://buiterbeton.nl/

Caparol DAW Coatings Nederland B.V. – http://www.caparol.nl

De Tuinen van Appeltern – http://www.appeltern.nl/nl

Mboo – http://www.mboo.nl/

Scheepswerven Bodewes – http://www.scheepswerven-bodewes.nl/

Bekijk hier ook ‘Het Zilveren paviljoen’ en ‘een oase tussen drie flatgebouwen” door Jacqueline Volker

Eén reactie op “Goudduivel van Jacqueline Volker in Appeltern.”