Van muur tot muur met Tom Stuart-Smith in Oxfordshire.

os 1De ommuurde tuin van 600 m2 staat vol met bloemen en groente waardoor het de indruk wekt hier al tientallen jaren onderdeel uit te maken van de grotere tuin. Het geheel is echter pas enkele jaren geleden aangelegd naar een ontwerp van Tom Stuart-Smith. os 8Aan de zuidzijde van de tuin zijn drie terrassen gemaakt met elk hun eigen sfeer en waar het puur genieten moet zijn van het omringende landschap van Oxfordshire. In de tuin is op een goed doordachte wijze gebruik gemaakt van het hoogteverschil door de tuin in een aantal verschillende stijlen te verdelen zoals een gedeelte met vormsnoei, een bloemenweide en een gedeelte met voornamelijk Mediterraanse planten.

Het water voor de grote vijver wordt aangevoerd vanuit een hoger gelegen gedeelte van de tuin waar ook de kas zich bevind welke is omringd door allerlei planten uit het middellandse zee gebied afgewisseld met grassen. Over het algemeen heeft de tuin een formeel karakter met een beplanting die in perfecte symbiose is met het omringende landschap van heuvels en valleien in dit prachtige stukje Engeland.os 2

os 3

os 4

os 6

os 5

os 7

foto’s; Andrew Lawson, Jo & Rob Withworth, Stephen Robson, Jerry Harpur   www.tomstuartsmith.co.uk

2 reacties op “Van muur tot muur met Tom Stuart-Smith in Oxfordshire.”

  1. Wat een vreselijk dieronvriendlijek vrijver , allemaal scherpe randen, heel erg beroerd alle amfibiën die in deze tuine zouden willen overleven. Een ‘mooi’ ogende tuin is niet altijd een diervriendelijke tuin.

    Like

  2. Wat een heel mooi ogende tuin, mijn handen jeuken om dit ook te kunnen bereiken met een meer inheemse beplanting. Dat is ook mogelijk, prachtige velden met inheemse klokjes bijvoorbeeld. De randen van de vijver zou ik wat aanpassen zodat ze diervriendelijk worden en de amfibieën er prettig in en uit kunnen.
    De ‘ Amerikaanse grassen en de Amerikaanse planten’ zou ik voor een groot deel door planten die een meerwaarde voor onzen eigen inheemse vlinders en wilde bijen hebben vervangen.
    Wil je een tuin diervriendelijk tuin maken of een tuinreservaat creëren kun je aan ander een ander assortiment werken, net zo oogstrelend, met een beplanting die ook heel mooi en stijlvol kan zijn.

    Like