Hortus Botanicus Amsterdam als achtertuin.

De entree van de Hortus.
De entree van de Hortus.

De Hortus Botanicus Amsterdam in het centrum van de stad heeft naast zijn functie als botanische tuin voor veel inwoners van de Plantagebuurt  de functie van achtertuin. Velen van hen hebben hun vaste ‘stekkie’ op een bankje in het park en brengen hier menig uurtje verscholen achter een boek door. Zelf ben ik jarenlang in de buurt van de tuin woonachtig geweest en stond de school die ik volgde ernaast, destijds was het ook mijn achtertuin en was ik er vaak te vinden. De Hortus was dan ook mijn inspiratie om over planten te gaan leren en er mee te gaan werken.

De Amsterdamse Hortus Botanicus is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin (van slechts 1,2 Ha) en kassen zijn ongeveer 4000 planten uit alle windstreken van onze wereld te bewonderen. De oudste plant is de 300 jarige Oostkaapse broodboom (Encephalortos altensteinii) in 1850 gekocht van Koning Willem ll. Door zaden uit te wisselen met andere botanische tuinen draagt de Hortus bij aan het behoud van veel natuurlijke plantensoorten. Door het warme microklimaat van de Amsterdamse binnenstad is het in de Hortus goed mogelijk om vele soorten subtropische planten in de buitenlucht te kweken.

Het gezellige plantenwinkeltje.
Het gezellige plantenwinkeltje.

De tuin werd in 1638 opgericht door het toenmalige stadsbestuur nadat de stad door de zoveelste pestepidemie was getroffen. Destijds was de Hortus Medicus een medicinale kruidentuin, artsen en apothekers bekwaamden zich hier in de kruidenleer. Kruiden(planten) werden aangeleverd door de V.O.C en waren in de 17e en 18e eeuw de belangrijkste bron voor medicijnen. De huidige inrichting van de tuin dateert uit 1863 en is kenmerkend voor de Romantiek, slingerpaden en ronde tuinvormen moeten de bezoekers de stad doen vergeten en dat dit ook zo is weet ik uit eigen ervaring want de Hortus is een oase van schoonheid in rust middenin een hectische wereldstad. SAM_1471

SAM_1474

SAM_1484

SAM_1493

SAM_1499De oude palmenkas met zijn fraaie dakconstructie.SAM_1515

SAM_1518

SAM_1551De ‘Orangerie’ van de Hortus Amsterdam is één van de oudste ter wereld. Napoleon maakte het tot zijn koetshuis.SAM_1557

Klik op foto voor vergroting en gebruik pijltjes voor volgende foto;

foto’s – Fabienne van der Veen ( Durf! Haarlem)  tekst – Michaël Bakker