Andy Sturgeon’s tuinontwerp als eerbetoon aan de Thames.

SetWidth750-putney-04Andy Sturgeon is een van de bekendste tuinontwerpers van het Verenigd Koninkrijk en regelmatig vallen zijn ontwerpen op de Chelsea Flower Show in de prijzen. Deze tuin in Londen Putney werd al in 2007 door hem ontworpen.

Er zijn in Londen maar weinig tuinen die het geluk hebben rechtstreeks aan de rivier de Thames te liggen. Vaak ligt er nog een weg of pad tussen de tuin en de rivier iets wat bij deze tuin niet het geval is. Iedereen heeft wel eens een luchtfoto van deze stad gezien waarbij de rivier meestal meteen je aandacht trekt door zijn kronkelende voorkomen waarmee hij door de stad loopt en deze als het ware in tweeën splijt.

Dit was ook precies de gedachte die bij Andy Sturgeon opkwam toen hij gevraagd werd om een tuin aan de rivier te mogen ontwerpen. Bij zijn eerste bezoek aan de tuin was het eerste wat hem opviel dat het uitzicht op de rivier vanuit de tuin totaal anders was van wat zijn verwachting was, de rivier laat zich vanaf het huis zien als een rechte lijn. putney-05

Het ontwerp van Andy werd een eerbetoon aan de rivier en laat (aangezien de Thames dit zelf niet doet op deze plek) een aantal gebogen lijnen zien. Het tuinpad ligt in een bocht richting de rivierbank en een waterloop loopt in een contra bocht mee met het pad in dezelfde richting.

Aan de rivierzijde van de tuin ligt een vlonder die dienst doet als terras en waar het op zomerse dagen heerlijk toeven moet zijn. De verlichting voor deze plek is in de vlonder aangebracht en de omringde beplanting bestaat uit Taxus. Verder staan in de tuin veel vaste planten die weinig onderhoud vragen.putney-03

 

putney-2 (1)

 

putney-02

 

putney-06

 

www.andysturgeon.com

fotografie Helen Fickling