De Burnley Green Roofs in Melbourne.

BurnleyLivingRoofs_HASSELL_01_PeterBennettsOveral ter wereld worden de daken in steden groener, daktuinen en groendaken (vegetatiedaken) zijn populair en spreken bij velen tot de verbeelding. Er zijn op vele plekken in de wereld experimenten om de juiste beplanting te bepalen en de groeiomstandigheden zo optimaal mogelijk te maken. Vaak zijn dit planten die normaal voorkomen in de droge weide of wordt er gekozen voor inheemse planten. De daktuin Burnley Living Roofs is een experiment op de campus van de Universiteit van Melbourne. 

BurnleyLivingRoofs_HASSELL_06_LesORourkeHier wordt maar liefst door vier teams van de horticultuur-opleiding naar verschillende aspecten onderzoek gedaan. Deze experimentele daktuin op het universiteitsterrein is de eerste in zijn soort in Australië en dient als voorbeeld voor duurzaam bouwen in dit land. Er is veel onderzoek om het onderhoud van dit soort daken tot een minimum te beperken hierbij speelt de keuze van de beplanting maar ook de substraatlaag een belangrijke rol.

Er worden veel  natuurlijke en gerecyclede elementen getest voor hun toepasbaarheid. Vanaf een hoger gelegen dak is er een waterafvoer gemaakt naar de daktuin, nauwkeurig wordt er geobserveerd  in welke mate deze waterstroom het dierenleven vergroot.

BurnleyLivingRoofs_HASSELL_03_PeterBennettsBurnleyLivingRoofs_HASSELL_02_PeterBennetts

BurnleyLivingRoofs_HASSELL_04_PeterBennetts

BurnleyLivingRoofs_HASSELL_05_LesORourke

BurnleyLivingRoofs_HASSELL_07_PeterBennetts

BurnleyLivingRoofs_HASSELL_08_PeterBennetts

BurnleyLivingRoofs_HASSELL_09_PeterBennetts

BurnleyLivingRoofs_HASSELL_Plan1

bron