Great gardens of Scotland – Floors Castle

Schotland is het land van de tradities, tuinieren zit bij de Schotten in hun bloed. In Nederland zijn de Engelse tuinen een stuk bekender maar we mogen de Schotten zeker niet uitvlakken als het gaat om  tuin,- en landschap architectuur.

Enkele van de mooiste tuinen van dit eiland liggen dan ook in dit gedeelte van het Verenigd Koninkrijk . 

Floors Castle and grounds liggen aan de voet van de Cheviot Hills met uitzicht op de River Tweed, dit is één van de mooiste tuinen van Schotland, het sprookjesachtige kasteel is al vanaf zijn oprichting de residentie van de Duke of Roxburghe waarvan momenteel de tiende Duke de scepter zwaait over dit kasteel en landgoed. Floors Castle hebergt naast het woongedeelte van de Duke ook een prachtig country hotel en conferentiecentrum.

fcDe architect William Adam ontwierp  in 1721 tijdens het leven van de eerste Duke de tuin van Floors Castle in een formele stijl. De zesde Duke gaf in 1837 de befaamde Schotse architect William Playfair de opdracht het kasteel te vervormen tot een meer pittoresk geheel geïnspireerd op het rijk versierde Heriot’s Hospital in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Het eindresultaat was in 1847 te bewonderen, een romantisch kasteel, voorzien van vele torentjes en versierd met ornamenten. Tijdens het regime van de zesde Duke kreeg de tuin een minder formeel ontwerp en kwam door het vervormen van het kasteel door Playfair de tuin ook veel beter tot zijn recht. In 1860 kwam er ook nog eens de ommuurde tuin (Walled Garden) bij onder de verantwoordelijkheid van deze zesde Duke van Roxburghe.  De formele lijnen die de eerste Duke in de tuin aanbracht vormen echter nog steeds de basis van de tuin. Door het aanbrengen van blokbeplanting ontstonden er Barok Avenues die een gevoel van ruimte gaven.

foto; gardenvisit.com
foto; wikipedia.org

Momenteel bestaat het landgoed uit o.a. een Millenium garden, kitchen garden en woodland garden. Vanuit de keukentuin wordt het huishouden en het hotel dagelijks van verse groente, kruiden en fruit voorzien. Er bevindt zich zelfs een heus tuincentrum op het landgoed waar bezoekers planten kunnen kopen die zij in de tuinen van Floor Castle kunnen bewonderen.

Het tuincentrum van Floors Castle (roxburghe.net)
Het tuincentrum van Floors Castle (roxburghe.net)

In 1993 is een gedeelte van de tuin zwaar beschadigd geraakt door een zware storm die destijds  over Schotland trok, hier bevind zich nu het Star Plantation woodland wat onder leiding van Jim Marschall van het Britse National Trust is hersteld. In deze tuin staan nu veel  Schotse inheemse bomen, bloeiende heesters, coniferen en bloembollen.

In de Walled garden tref je een overvloed aan bloeiende planten en struiken aan, afgewisseld met fruitbomen, het feit dat Queen Victoria hier ooit nog een kopje thee heeft gedronken maakt dit stuk tuin voor de meeste Britten bijzonder.

The Walled Garden (roxburghe.net)
The Walled Garden (roxburghe.net)

Zelf heb ik hier enkele malen met mijn bloemisterij de Schotse bloemiste Shan Beveridge-Mann (een goede vriendin van mij) mogen assisteren bij het decoreren van het kasteel voor bruiloften en productpresentaties.

gardenvisit.com
gardenvisit.com
borderfishing.com
borderfishing.com
borderfishing.com
borderfishing.com
visitscotland.com
visitscotland.com
visitscotland.com
visitscotland.com
roxburghe.net
roxburghe.net

Andrew Simmons heeft de leiding over de hoveniers van Floors Castle.

roxburghe.net
roxburghe.net

The grounds and gardens at Floors Castle originate from the formal design laid out by William Adam in the first half of the 18th Century.

A less formal landscape evolved in the late 18th Century and subsequently during the life of the 6th Duke who was also responsible for the creation of a new walled garden between 1857-60 at its present site. The formal lines of the 1st Duke’s house were continued out into the estate grounds with blocks of plantations creating Baroque Avenues creating a sense of enclosure. Playfair’s dramatic transformation of the castle in the late 18th Century created a focus for the gardens. Today, the gardens combine the traditional kitchen garden supplying flowers and produce for the Castle with the Millennium Garden and the woodland garden. There is also a Plant Centre supplying many of the varieties displayed in the borders.

The Walled Garden at Floors Castle is a wonderful treat for anyone who enjoys the delights of spectacular herbaceous borders and expertly tended shrubs and plants of all types. Tucked away to the west of Floors Castle, the Walled Garden is accessed by a separate entrance from the main Castle. Here, Queen Victoria took tea during her visit in 1867. Today’s visitors can enjoy the splendid food and refreshments on sale at The Terrace Cafe. Whether it be for morning coffee, a scrumptious lunch or afternoon tea – the Terrace Cafe is sure to please. All served in the small restaurant or outside in the terrace that looks onto these delightful gardens. (roxburghe.net)

Voor meer informatie over dit prachtige Schotse kasteel en landgoed kunt u HIER  (more information) de website van Floor Castle bekijken.