De schoonheid van Wisteria.

WISTERIA also spelt Wistaria ON SIDE OF HOUSE IN SAFFRON WALDEN ESSEX ENGLAND

Wisteria in Flower Growing on a Yellow WallWisteria ( Blauwe Regen) spreekt bij veel tuiniers tot de verbeelding, de blauwe bloemtrossen en het frisgroene blad zijn dan ook een waar spektakel om te aanschouwen. Menig oude kasteelmuur of pergola wordt opgesierd met deze razendsnelle klimmer. en klimmen kunnen ze als de beste maar niet allemaal in dezelde richting, wist U bijvoorbeeld dat Japanse Wisteria (W. floribunda) rechts-windende twijgen heeft en de uit China afkomstige Wisteria sinensis precies contra. Wisteria sinensis kan ook een solitaire plek in de tuin krijgen als U hem de eerste jaren langs een stok laat groeien en deze verwijderd als de stam dik genoeg is, wel veel snoeien om de plant enigzins compact te houden.

Planten gekweekt uit stek bloeien vaak beter dan zaailingen deze willen nog wel eens lang wachten met bloeien en soms gaan ze helemaal niet bloeien. Een kalkhoudende grond is het beste voor Wisteria, Er zijn soorten bij met bloemtrassen van wel zo’n 60 tot 70 cm, dit zijn W. floribunda “Lawrence’, W. floribunda ‘Shiri-noda’ en de W. floribunda ‘Multijuga’.

Tweemaal per jaar snoeien is het beste om een zo goed mogelijke bloei te krijgen. Een aantal oude takken houdt u aan de plant en in juli worden de zijtakken teruggesnoeid tot op 4 of 5 knopen, in januari verder terug naar 2 of 3 knopen. Sommige exemplaren kunnen wel een hoogte bereiken van 10 meter. Let wel goed op voor uw regenpijpen want deze kunnen bezwijken onder de groeikracht van deze blauwe ‘Beauties’.

Purple flowering wisteria on a Cotswold stone,wall in the village of Broadway, The Cotswolds, Worcestershire, England, UK

Irish country cottage, County Limerick. Image shot 2010. Exact date unknown.

Wisteria 'burford' flowers and allium flowerbed at Waterperry Gardens, Oxfordshire, England. Image shot 2009. Exact date unknown.

Cottage with wisteria, Surrey ,UK

Wisteria in full bloom in spring in English city garden. Image shot 2007. Exact date unknown.

Stone Built Thatched Wisteria Cottage Barnack village Cambridgeshire County England Britain UK