Kroon op tuin van Menno Kroon.

menno 2Verscholen tussen de boomgaarden in het Utrechtse plaatsje Cothen ligt de Oranjerie van Menno Kroon. Op het terrein van een oude Buxuskwekerij heeft één van Nederlands  bekendste  bloemsierkunstenaars zijn woonhuis en een aantal faciliteiten voor evenementen gebouwd.

Bij het betreden van het landgoed zie je als eerste het woonhuis, wat zich kenmerkt door zijn open karakter met veel glas, aan de rechterzijde van de oprijlaan ligt een weiland wat zich uitstekend laat gebruiken door een gigantisch kunstwerk in de vorm van een vrouwenbeen en een verzonken cirkel in het gemaaide gras. Iets verder staat de gigantische, in oude stijl gebouwde, schuur die gedeeltelijk in de winter dienst doet als Oranjerie en verder gebruikt wordt voor evenementen,expositie’s en als binderij voor grote projecten.  mk 1

De indeling van het terrein is ruimtelijk en straalt door de gekozen beplanting rust uit. Er zijn hoge bomen langs de paden en vakken met in blokvorm gesnoeide haagbeuk. En ook mogen er hier natuurlijk geen fruitbomen ontbreken die je dan ook verspreid over het landgoed tegenkomt. Hoe meer je richting het prachtige huis komt des te romantischer wordt de beplanting, vaak staat deze in potten zoals ook aan de beide zijden van het huis. Onder een viertal grote dakplatanen staan verschillende potten met planten op een gigantisch lange houten tafel. Een opstelling van drie oude druivenplanten in pot doen bijna sprookjesachtig aan en doen je even al je zorgen vergeten.

De tuinen op het landgoed van Menno Kroon zijn door hemzelf ontworpen en hier en daar is duidelijk te zien dat de kwaliteit van een goede bloemist  een groot voordeel kan zijn als deze zich bezig gaat houden met tuinen ontwerpen. Vaak hebben deze tuinontwerpers een enorme ervaring in het combineren van planten, zijn ze goed in decoreren en ontzettend creatief. Menno heeft als bloemist al een enorme staat van dienst en laat bij dit tuinontwerp zien dat hij over een ‘Natuurlijk’ vermogen beschikt voor het ontwerpen met groen materiaal. Hopelijk kunnen we in de toekomst meer van hem verwachten op dit gebied.

Na al een groot gedeelte van de tuinen te hebben doorgewandeld had ik op deze oude Buxuskwekerij nog geen enkele Buxus-plant kunnen bespeuren, toen ik Menno hier naar vroeg leidde hij mij, vol enthousiasme,  naar een gedeelte aan de voorzijde van zijn woning waar inderdaad de laatste restanten van de oude kwekerij nog waren te zien. Oude Buxusplanten zijn hier gesnoeid in tien grote blokken en vormen samen een levend monument ter ere van de oude kwekerij. De lange rij met Buxus-vlakken zijn tevens de verbinding tussen de informele voortuin en het naastgelegen weiland, wat zo groot is dat het tijdens evenementen dienst doet als parkeerterrein. menno 3

Menno Kroon in gesprek met Fabienne van der Veen van DURF! Kleding en Wonen ( Gierstraat 58 ) in Haarlem.
Menno Kroon in gesprek met Fabienne van der Veen van DURF! Kleding en Wonen.

SAM_1307

SAM_1227 aBoven op het terras zijn nog net de schelpenpotten te zien van Niels van Alphen van Shellman Gallery in Amsterdam.

SAM_1273

SAM_1275De ‘Barn’ wordt gebruikt voor evenementen,expositie’s en als binderij voor grote projecten.

SAM_1277

SAM_1283

SAM_1284Kunstwerk van Judith Wiersema, informatie ; info@mennokroon.nl

SAM_1286

SAM_1290

SAM_1292

SAM_1296De grote buiten lantaarns zijn naar ontwerp van Menno gemaakt door STUDIO JOB informatie; info@mennokroon.nl

SAM_1318

SAM_1320

SAM_1322

SAM_1326De Bronzen boom is een kunstwerk van Astrid Blokbergen, verkoopinformatie info@mennokroon.nl

SAM_1327

SAM_1328

Klik op foto voor vergroting;

Garden design by; Menno Kroon, a famous florist in The Netherlands.

Location; Cothen, village in the region Utrecht.

Contemporary Mediterranean garden design with private home and facilities for events.

SAM_1309 a

Alle vazen,potten en ideeën ; MENNO KROON verkoopinformatie ; MENNO KROON.NL

2 reacties op “Kroon op tuin van Menno Kroon.”