Coniferen: Elk seizoen mooi!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Sparren en Dennen worden in steeds mindere mate gebruikt in tuinontwerpen, ze worden saai, niet boeiend en zelfs naargeestig genoemd. In veel tuinboeken over de moderne tuin of de natuurlijke tuin worden ze niet eens vermeld of worden ze kortweg afgeraden simpelweg omdat ze niet de wisseling van de seizoenen zouden laten zien. Vaak komen ze alleen aan bod als ‘haagplanten’ . Natuurlijk zijn bepaalde soorten zoals , Taxus baccata, Picea omorika en Thuja plicata  daar ook uitermate geschikt voor maar de plantengroep Coniferen heeft zo ongelofelijk veel meer te bieden.

Vrij vertaald betekent Conifeer ‘kegeldrager’, de benaming is afgeleid van het Latijnse woord conus, kegel en het woord ferre, dragen. In feite brengt deze directe vertaling al wat verwarring met zich mee omdat niet alle Coniferen kegels dragen, de Venijnboom ( Taxus ) bijvoorbeeld heeft besachtige vruchten. Er zijn Coniferen die naalden hebben en er zijn Coniferen die schubben hebben zoal de schijncypres ( Chamaecyparis ) en de levensboom ( Thuja ). Weer andere hebben schubben en naalden, dit zien we bij parasolden ( Sciadopitys ), de meeste zijn wintergroen en er zijn enkele soorten die winterkaal zijn.

Er zijn veel soorten Coniferen te gebruiken als solitaire plant en kunnen een prachtig accent geven aan een ontwerp en dus in uw tuin. Velen vinden het een bezwaar dat Coniferen de wisseling van de seizoenen niet weergeven, als we deze plantengroep echter beter bestuderen kan je alleen maar tot de conclusie komen dat dit bezwaar alleen maar berust op kortzichtigheid en onderwaardering voor deze prachtige naaldhoutgewassen.

Pinetum Hilversum bron ;Nederlandse Tuinenstichting
Pinetum Hilversum bron;Nederlandse Tuinenstichting

De kegels van Coniferen kunnen prachtige houtachtige kleuren vertonen die mooi afsteken tegen de verschillende groene of zelfs bronskleurige naalden of schubben. Ook de vorm van deze bomen kan een verrijking voor uw tuin betekenen, vele hebben een bijna romantische bouw. Een ander positief effect van Coniferen kan de nieuwe groei zijn, deze hebben vaak een lichte fris groene kleur en geven veel van dit soort bomen een prachtig accent. Laten we ook vooral niet de betoverende aanblik vergeten van sparren en dennen met een laag sneeuw op hun takken. Dat veel Coniferen in de winter groen blijven kan ook menig tuin opsieren in dit seizoen en moet niet als een negatief aspect worden gezien.

Voorbeelden van Coniferen met prachtige kegels;

conifeer 1

Picea orientalis ‘Aureospicata’ heeft mooi rode kegels die aan het uiteinde van de takken hangen , de goudkleurige  nieuwe groei zorgt voor een nog mooier effect in de lente.

conifeer 3

Abies koreana ‘Glauca’ heeft poederachtig blauwe naalden met rechtopstaande paarse kegels.

conifeer 4

Pinus koraiensis ‘Silveray’ de zilveren kegels openen zich in het tweede jaar voor een waarlijk schouwspel.

conifeer 5

Abies koreana ‘Horstmann’s Silberlocke’ prachtige paarse kegels rusten op de takken met dikke gedraaide naalden.

conifeer 6

Abies magnifica ‘Nana’ deze soort heeft korte stevige takken met blauwe kegels die vaak op jonge leeftijd al aan de plant komen.

conifeer 7

Pinus strobus ‘Connecticut Slate’ heeft slanke hangende kegels, de naalden zijn zilverachtig en krijgen in de winter een nog intensievere kleur.

conifeer 8

Abies forrestii var. georgei

conifeer 9

Pinus ponderosa ‘Hi Desert’

conifeer 10

Abies koreana ‘Green Carpet’ de naam zegt al genoeg; een prachtige deken van fris-groene naalden.

conifeer 11

Pinus x schwerinii ‘Wiethorst’  vol met mooie hangende kegels van vorig jaar met de nieuwe kegels die zich in dit jaar vormen.

conifeer 12

Wat dacht je van deze grappige kegels met hun zacht rode kleur van de Pinus flexilis ‘DuFunny’

Een ander fraai effect van Coniferen is de nieuwe groei die bij veel soorten een spectaculair accent geven; ( klik op foto voor groter formaat )

foto’s ; Conifer Kingdom