Vier generaties Barham in Hole Park Gardens.

Bijna verstopt tussen het stadje Canbrook en het kleine dorpje Rolverden in het Britse Kent ligt Hole Park Gardens. Dit landgoed herbergt één van de mooiste tuinen van Kent en is al vier generaties lang in de goede zorg van de Familie Barham . Het landgoed ligt tegen het grote dichte woud van Kent, de Britten noemen dit gedeelte ‘ Great Weald ‘ . In 1911 nam Kolonel Arthur Barham zijn intrek in het huis van Hole Park, de tuin bestond destijds uit niet meer dan een ommuurde verlaten moestuin waarin Kippen de baas waren. Het eerste wat de Kolonel aanpakte was deze ommuurde tuin veranderen in een prachtige rozentuin met maar liefst 132 bedden met hybride theerozen.

hole 2Na de Eerste Wereldoorlog werd de tuin flink uitgebreid door stukken van het omringende park bij de tuin te betrekken. Bekend raakte de tuin in die tijd door de overweldigende Dahliaborder die de Kolonel liet aanleggen, deze bevatte 400 verschillende Dahlia’s die keurig waren gerangschikt op kleur en formaat. Het was ieder jaar weer een heel arbeidsintensief werk om deze border aan te leggen en het was dan ook niet zo verwonderlijk dat de tuin in die tuin een ploeg van 8 tuinmannen in dienst had.hole 5

Via de National Garden Scheme werd de tuin in 1927 voor het eerst opengesteld voor publiek en in de eerste jaren die hier op volgde onderging de tuin nog enkele grote veranderingen, De tuin werd vaak bezocht in die periode door de eigenaar van het vlakbij gelegen Great Dixter  ,de voor de echte tuinliefhebbers bekende, Christopher Lloyd.

Het was ook in deze periode dat de Kolonel zonder tuinman kwam te zitten en hij Christopher Lloyd bereid vond enkele prachtige borders voor hem te ontwerpen, dit werd een border in wit/gele tinten met planten als ;  Cistus corbariensis , Cephalaria gigantea , en Robinia pseudoacacia ‘Frisia ‘ en een border in roze/blauwe tinten met o.a Allium christophii , Penstemon ‘Stapleford Gem’, Lychnis chalcedonica ‘Maltese Cross’ en Aquilegia ‘Blue Bird’. In 1937 werd de tuin verder verrijkt met een Wijngaard en een Wilde Bloemenweide . In 1960 kwam daar de Open Plaats bij waar onder hoge bomen Rododendron,Esdoorn,Kornoelje en Camelia’s een bloeiende rivier vormde richting het bos-gedeelte van de tuin.hole 1

Het huis van Hole Park onderging tijdens deze vier generaties Barham enkele uitbreidingen in de Elizabethan style maar heeft momenteel weer zijn oorspronkelijke formaat . Het huis word nu bewoond door de vierde generatie Barham .

In het begin van de openstelling in 1927 was de tuin slechts tien zondagen per jaar te bezoeken , tegenwoordig is de tuin de gehele lente open en in beperkte mate in de zomer en herfst , kijk hier voor de open dagen. De tuinen van Hole park staan er bekend om alle vier seizoenen iets moois te bieden maar het hoogtepunt van Hole Park Gardens is de lente. In de lente zijn er in de tuin veel oude rassen Narcissen , Boshyacinthen en Rododendrons.hole 3

hole 4

hole 6

hole 7

HP_10

www.holepark.com