De Wilde Weelde floreert in Appeltern.

De wilde weelde rond midden juni
De wilde weelde rond midden juni

www 17www 14In de Tuinen van Appeltern staat de spiraalakker van Vakgroep Wilde Weelde nu volop in bloei. Het is een bijzondere ervaring om helemaal op te gaan in een wuivende bloemenzee van akkerkruiden. Drie cirkelvormige bloemenlinten grijpen als een labyrint in elkaar en komen in het midden samen bij een verhoogde zodenbank. www 4Van hieruit is rondom uitzicht over de kleurrijke akkers. Vlak erboven vliegen bijen, hommels en vlinders af en aan.www 13
Begin mei hebben ontwerpers, hoveniers en kwekers die aangesloten zijn bij de vakgroep Wilde Weelde de drievoudige spiraalakker aangelegd naar ontwerp van Vis à Vis Ontwerpers . Half mei is iedere cirkel ingezaaid met een speciaal zadenmengsel van De Cruijdt-Hoeck en de Bolderik met soorten als kamille, lupine, borage, bijenvoer en verschillende graansoorten als haver en zomertarwe.www 5

Natuurlijke tuin van vakgroep Wilde Weelde
De akker is aangelegd op de plek waar in 2014 een gevarieerde natuurlijke tuin met verschillende biotopen gaat verschijnen. Daar zijn de leden van Vakgroep Wilde Weelde goed in: tuinen met veel aandacht voor natuurlijke beplanting die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren.www 6

Appeltern heeft Wilde Weelde gevraagd een voorbeeldtuin aan te leggen naar aanleiding van hun eerste prijs op de Floriade 2012 in de categorie Ontwerp en Uitvoering. Als de bloemen in de spiraal hun mooiste tijd hebben gehad, gaat de schop er in. In de herfst gaan de leden van de Wilde Weelde opnieuw aan de slag om hun voorbeeldtuin op Appeltern te realiseren.

Wilde Weelde bedrijven werken samen met de natuur en gaan verantwoord om met materialen, bodem en water. Ze staan voor: Een natuurrijke leefomgeving met ruimte voor planten en dieren en natuurlijke ontwikkeling
Natuurbeleving in een uitgekiende vormgeving met aandacht voor mens, plant en dier, biodiversiteit in een stedelijke én landelijke omgeving.

De werkgebieden omvatten particuliere tuinen, instellingstuinen, kindertuinen, buurtgroen, stadsparken, landgoederen, natuurgebieden.

De werkzaamheden lopen uiteen van tuinaanleg, advies, een aanpassing, tot een nieuw ontwerp. Maar ook boomverzorging, de hele begeleiding van een project voor bijvoorbeeld een kinderspeelplaats of een buurttuin met eetbaar groep.
Ook zijn er zijn Wilde-Weelde-bedrijven die planten of zaden kunnen leveren, of andere materialen met een meerwaarde voor een natuurrijke omgeving.

Sommige bedrijven hebben een specialiteit, zoals wilgentenen vlechten, fruitbomen snoeien, stinzenplanten, eetbaar groen, zwemvijvers, etc.

www 7

www 9

www 11

www 10www 12

Foto’s ; Emiel Versluis

Belangrijke links over dit onderwerp;