Tien bekende tuinen van Schotland.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERALangwell in Caithness , een spectaculaire ommuurde tuin met prachtige borders .

A spectacular walled garden with outstanding borders.

scot 2Parkhead Helensburgh , Dunbartonshire, in deze tuin veel Buxus en Taxus vorm-snoei bomen, De tuin heeft duidelijk een Italiaans karakter. De gedeeltelijk ommuurde tuin stamt van begin 18e eeuw.

Yew and Box Topiary trees. this walled garden from early 18th century has some Italian elements.

scot 3Monteviot , Jedburgh , Roxburghshire , verschillende tuinen zoals een Rozen,kruiden en watertuin die aan elkaar zijn verbonden door een serie bruggetjes.

Series of gardens – herb, rose, water – linked by bridges

TillypronieTillypronie , Tarland Aberdeenshire , een laat-Victoriaans landhuis, borders vol met kruidachtigen en een aantal heidevelden. Ook is er een watertuin en vrij nieuwe rotstuin. De Pinetum bevat een aantal zeldzame soorten.

Late Victorian house with Herbaceous borders and a number of  heather beds . Also a water garden and new rockery. A pinetum with rare specimens.

Roses at Floors CastleFloors Castle , Kelso , Roxburghshire . Een bostuin met paden langs de rivier en door de bossen, traditioneel ommuurde tuin, prachtig uitzicht over parklandschap, de rivier Tweed en de bekende Cheviot Heuvels. De Keukentuin( moestuin ) voorziet het kasteel nog steeds van groente en fruit.

Woodland garden, riverside and woodland walks,  traditional walled garden. Glorious views across parkland, River Tweed and the Cheviot Hills. The kitchen garden still supplies vegetables and soft fruit for the castle.

scot 6Wormistoune , Crail , Fife ,een 17e eeuwse Schots Torenhuis en tuinen die de laatste 20 jaar zijn gerestaureerd , de ommuurde tuin is onderverdeeld in een productieve moestuin,magische Griselinia tuin en een laat in het seizoen, tegen het najaar aan bloeiende border met vaste planten.

A 17th-century Scots Tower House and gardens restored over the past 20 years. The walled garden is divided into rooms:  productive potager,  magical griselinia garden  and a late-season perennial border.

Summer border Carnell Gardens Hurlford Ayrshire ScotlandCarnell , Hurtford , Ayrshire .  Een 16e eeuwse toren kijkt uit over de ommuurde tuin met een kruidenborder van 100 m2. Er is ook een rots en water tuin.

The 16th-century Tower looks over a traditional walled garden with a 100yd herbaceous border, as well as a rock and water garden

scot 8Rocheid Garden , Edinburgh . een exotische stadstuin met natuurlijk zwembad . Het zwembad is het middelpunt van deze tuin met een rijke beplanting en hoge Olijfbomen. Een tunnel van planten brengt je naar de rivierzijde met bosrijke omgeving.

An exotic town garden with a natural swimming pond that forms a dramatic focus, surrounded by rich planting overlooked by olive trees. A planted tunnel leads to woodland by river.

scot 9Wellbutts , Biggar , Lanarckshire . een geweldige tuin met mooie kruidachtige beplanting en een speciale watertuin.

A glorious  garden with good herbaceous planting and a water garden.

scot 10Bowerhouse , Dunbar , East Lothian ( nabij Edinburgh ) . een formele tuin met een aantal hofjes en water-figuren

Formal gardens with courtyards and water features.