PrachtPlant – Echium

Echium candicans
Echium candicans

Echium pininana is een twee- of meerjarige plant, die in de eerste jaren een tot 75 cm hoge ‘stam’ ontwikkelt, met een bladrozet van tot 50 cm lange en tot 10 cm brede, ovale tot lancetvormige bladeren. In de praktijk kan deze ontwikkeling tot vier jaar duren.
In het laatste jaar ontstaat de taps toelopende bloemtros die tot 4 m hoog kan worden, met honderden tot 13 mm lange, buisvormige, blauwe tot lichtpaarse, zelden witte bloemen tussen lange, smalle schutbladen. De plant sterft af na de bloei, waarbij massaal zaden worden verspreid.
De plant bloeit in de zomermaanden.

Echium wildpretii
Echium wildpretii

Echium pininana is zeldzaam en komt slechts lokaal voor op open, beschaduwde plaatsen in het Laurisilva (laurierbos) van het noordoosten van het eiland La Palma (Canarische Eilanden), rond 600 m hoogte. De bekendste vindplaatsen zijn Cubo de La Galga, de Barranco de Los Tilos en Monte de Barlovento. De soort wordt bedreigd door het verdwijnen van zijn natuurlijke habitat.
De plant is reeds kort na zijn ontdekking meegenomen naar Groot-Brittannië en Ierland en daar uitgezaaid in botanische tuinen.

Echium vulgare
Echium vulgare

 

Echium wildpretii
Echium wildpretii
Echium plantagineum
Echium plantagineum

Echium plantagineum , de hele plant is behaard,de blauwe bloemen staan aan het einde van de stengels en verkleuren naar roodpaars. De plant word 25-50 cm hoog en bloeit bij ons van juni tot en met augustus.

Echium russicum
Echium russicum

Echium russicum,kan op zandgrond een vaste plant worden,maar vaker zien we hem als tweejarige, de hoogte is 75-100 cm en de bloei is in juni en juli.