William Robinson: ‘Wild Garden’ van Gravetye Manor.

gravetye opener

Nog voor de periode ‘Gertrude Jekyll‘ was er William Robinson. De meeste van de tuinbezitters en ontwerpers uit die tijd waren aanbidders van de ‘Victoriaanse’ stijl, iets waarin William Robinson absoluut geen heil zag. Als eerste kwam hij met een ‘Wild Garden’  (de Piet Oudolf van zijn tijd)  dit was een tuin waar de planten werden bevrijd van het strakke en vaak tuttige keurslijf waarin ze zich bevonden ten tijde van de Victoriaanse stijl.

Hij zag niets in dit soort arbeidsintensieve tuinen en maakte op Gravetye Manor zijn tuin op een naturalistische wijze, iets wat destijds echt kan worden gezien als revolutionair.

gravetye mixed borders

William was een goed tuinman en ontwerper maar maakte fortuin en faam als schrijver van tuinboeken. Hij beschreef zijn ideeën voor de ‘Wild Garden’ in zijn boek The English Flower Garden en veel van wat hij toen schreef is nu nog steeds relevant in de wereld van de tuinarchitectuur.

gravetye wild planting

De tuinen van Gravetye Manor liggen op een uur rijden vanaf London en in deze prachtige streek, West Sussex zijn nog veel andere tuinen te vinden die ook een bezoek waard zijn. Het prachtige landhuis is nu een  country-hotel met 17 luxe kamers.

gravetye dusk with eremurus

gravetye restored pergola

gravetye walled garden

Foto’s: bronvermelding