Tuinarchitectuur van 1924 tot heden in Dedemsvaart.

Mien Ruys was één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw ,eerder hebben we al aandacht besteed aan haar werk en auto-biografie. Internationaal had zij en heeft haar werk  nu nog steeds hoog aanzien. De Tuinen Mien Ruys bestaan nu uit een reeks van dertig stijltuinen die zowel volgens oude als nieuwe tuinideeën zijn aangelegd en beplant met uitgebalanceerde plantencombinaties.mr2

Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe plantencombinaties en tuinmaterialen. Juist het experimentele karakter van de Tuinen maakt dat ze zo belangrijk zijn voor geïnteresseerden en vakmensen. De Tuinen Mien Ruys vormen een bron van inspiratie voor liefhebbers van tuinieren en tuinarchitectuur. En een oase van rust voor iedereen die gewoon een paar uur in stilte wil genieten… .

De basis van de tuinen zijn het resultaat van 70 jaar opbouwen en experimenteren door Mien Ruys en ook nu zij er zelf niet meer is worden de tuinen in haar geest voortgezet door de stichting Tuinen van Mien Ruys en Buro Mien Ruys het buro voor landschaparchitectuur in Amsterdam. mr3

Tot op de dag van vandaag worden er in de tuin nog steeds nieuwe planten en plantcombinatie’s uitgeprobeerd , materialen getest en nieuwe ontwerpen gemaakt op een oppervlakte van meer dan 25.000 m2.  De tuinen kunnen dan ook gezien worden als een groen monument.

Veel van de nieuwe lichting tuinontwerpers laten rozen achterwege in hun creaties. Deels doordat ze moeilijk te combineren zouden zijn met de vaste planten die nu veel worden gebruikt maar ook omdat ze meer intensief  onderhoud nodig hebben . Voor een gemiddelde tuin is daarin een andere afweging te maken,maar in de grotere privé-tuinen en zeker in het openbaar groen willen we in het kader van duurzaamheid naar een zo laag mogelijke onderhoud-frequentie. In de tuinen van Mien Ruys worden nu experimenten met verschillende soorten Rozen uitgevoerd in combinatie met vaste planten. Zoals we op de foto hieronder kunnen zien.mr1

mr4

mr5

mr6

Maak een virtuele toer door de Tuinen van Mien Ruys.

mienruys2Mien Ruys gebruikte als eerste spoorbielzen in de tuin wat haar bijnaam ‘Bielzen Mien”opleverde.mien5 (1)Veel van het openbaar groen in het Nederland van de wederopbouw kwam van haar hand.mien9Een oudere opname in de tuinen van Dedemsvaart.mien3 (1)De tuinen van Mien Ruys,Dedemsvaart.mien7

Hierboven en onder het Rosa Spier Huis in Laren.mien61

mienruijsmien