De Tuinkamers van Scampston Hall.

po1Het gazon met golven van het gras Molinia caerulea ‘Poul Petersen’.

Sir Charles en Lady Legard werden in 1994 de nieuwe eigenaren van het landgoed Scampston in Malton,V.K.  Na de eerste jaren het huis Scampston Hall te hebben gerenoveerd was het in 1999 de beurt aan de tuin met een omvang van maar liefst 15.000 m2.  De gehele tuin is naar oud Engelse begrippen ommuurd (de voormalige moestuin)en de opdracht was een modern ontwerp te maken waarin de waarden van de Engelse manier van tuinontwerpen bewaard bleven.

Piet Oudolf was de ontwerper die deze moeilijke taak op zich nam. Piet Oudolf beleefde op dat moment de eerste jaren van zijn internationale faam . In 2000 werd Piet Oudolf in het land van de Tuinkunst een stuk bekender doordat hij samen met Arne Maynard een gouden medaille won op de RHS Chelsea Flower Show met hun ontwerp voor de Laurent Perrier Bicentenary Garden.po2

Vanuit de lucht is duidelijk te zien dat de ontwerper hier een formele tuin van heeft gemaakt te herkennen aan de geometrische vormen. Staand in de tuin zijn deze strakke vormen vrijwel geheel verdwenen aan het oog door de velden vol met met zijn ondertussen bekende grassen ( Molinia Carulea ‘Poul Petersen’ ) en vaste planten.

Elders in het ontwerp werkt  Piet Oudolf met  meer ‘behoudend’ plant-materiaal als Beuk ( Fagus ),Taxus en Linde ( Tilia ). Er werden in de tuin acht verschillende tuinkamers gemaakt maar dan op een veel grotere schaal dan gebruikelijk, een aantal van deze tuinkamers zijn ingericht op een moderne,maar formele, wijze terwijl andere een duidelijke verwijzing hebben naar het verleden. po3

Er is ondanks het gebruik van de verschillende tuinkamers toch één geheel ontstaan, dit mede door het gebruik van terugkerende kleine groepjes van bloeiende vaste planten. De vaste plantenweide (Perennial Meadow) is gesitueerd in het midden van de ommuurde tuin en om er rustig van te kunnen genieten zijn er enkele tuinstoelen geplaatst.po6

po4

Op de foto hierboven verschijnt Scampston Hall op de achtergrond van een typische Piet Oudolf  bloemenweide met zijn bekende Salvia‘s, denk aan de Salvia-rivieren in de Lurie Garden ,Chicago en in Enköping ,Zweden  en de prachtige Allium sphaerocephalon . po9

Het grotere niet ommuurde gedeelte van de tuin is halverwege de 18e eeuw aangelegd door de bekende Britse Tuinarchitect Capability Brown, verantwoordelijk voor een groot deel van de Britse landgoederen en parken. Deze tuinarchitect was toen op zijn eigen wijze zeer vooruitstrevend door dit gedeelte van de tuin op een “natuurlijke” manier aan te leggen,  iets wat Piet Oudolf nu vele jaren later herhaald in de ommuurde tuin.

De wijze waarop Piet Oudolf deze “natuurlijke” tuinen heeft ontworpen werden toen (1999) ook als zeer vooruitstrevend ervaren . Vandaag de dag is hij nog steeds vernieuwend bezig en word hij gezien als de grondlegger van de natuurlijk ontworpen tuin. po4

po5

po7

po8

po10

 

foto’s ; Alexandre Bailhache,Phil Tatler,Scampston Hall,Anne Ainsley.