RHS Chelsea Flower Show 2013 weer voorbij ,graaien maar!

Wachten tot om 16.00 uur de hoorn word geblazen.
Wachten tot om 16.00 uur de hoorn word geblazen.

Wat voor menigeen het hoogtepunt is in de wereld van de tuinen is weer voorbij,de Chelsea Flowershow 2013 was wederom een groot succes. Toch zijn er steeds meer kritische geluiden over het absurd korte tijdsbestek waarin de show word afgewerkt. ts 115

Tuinen zijn natuurlijk en zeker niet statisch dus de week waarin de show open is slechts een momentopname. Een tuin is eigenlijk pas na enkele jaren te beoordelen,maar ook in een kortere periode van bijvoorbeeld een jaar zou een tuin tot zijn recht komen. Hoe ziet het ontwerp er bijv. in de herfst uit en hoe komt hij door de winter. Een goed ontworpen tuin heeft in alle seizoenen iets te bieden en blijft ons door de seizoenen heen boeien. Bij een show in Nederland als de Floriade is er steeds een andere locatie en blijven de tuinen een functie behouden, vaak als openbaar park ( Amstelpark,Gaasperplaspark). Er is dan in ieder geval voldoende tijd om de ontwerpen hun werkelijke functie te geven . Er zijn planten die worden verdrongen door andere dominante plantsoorten waardoor een verkeerd ontwerp vaak na langere tijd pas duidelijk word. De grote tuin-shows in Duitsland zijn een goed voorbeeld hoe het wel moet.ts 110

Na een lange tijd van voorbereidingen werd het krappe terrein van het Royal Hospital in Chelsea weer volgestouwd met tuinen van vaak de grote jongens in het vak. Nadat de eerste ( dacht ik ) twee dagen de jury haar werk heeft gedaan gingen de poorten open voor het grote publiek van tuinliefhebbers uit de hele wereld. Na een lange week word er op de laatste dag om 16.00 uur het sein gegeven dat de tuinen weer kunnen inpakken ( en wegwezen ). Traditioneel staat er een grote groep mensen klaar om nadat teken op koopjes te jagen. Veel prachtige planten gaan voor een spotprijsje van de hand of worden gratis weggegeven. Het is dan duwen en trekken geblazen om vooraan te staan om daarna met armen vol het terrein te verlaten.( bron foto’s)

Blij met zijn boompje.
Blij met zijn boompje.

 

ts 117ts 118ts 111

ts 113

 

ts 114