RHS Chelsea Flower Show 2013 – Nog meer moois uit Londen.

Nog meer moois van de RHS Chelsea Flower Show 2013. Nu de eerste publieke dagen van de show zijn begonnen komen de eerste mooie fotoreportages in de verschillende media, TuinenStruinen heeft hiervan een eerste selectie gemaakt. rhs 30De East Village Garden is geïnspireerd op het Olympische dorp in Londen, met zijn grote open publieke ruimtes.Het gebruik van  staal en glas geven het stedelijke gevoel weer en de beplanting is los en “meadow-achtig’. Het ontwerp is van Michael Balston en Marie-Louise Agius.rhs 31 Robert Myers is dit jaar de man achter de Brewin Dolphin Garden. Het ontwerp oogt relax en word gekenmerkt door het grote gebruik van inheemse beplanting.rhs 32Dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen in tuinarchitectuur laat deze Trailfinders Garden zien. De tuin vind zijn oorsprong in Australië en Phillip Johnson liet zijn passie voor duurzaam tuinieren de volle loop bij het ontwerpen. Alle materialen zijn lokaal verkregen en veelal hergebruikt. Ook is de tuin voorzien van zonnepanelen en gebruikt gerecycled water.rhs 33De Homebase tuin is ontworpen door Adam Frost en laat zien dat er op een kleine oppervlakte , als stadstuin , ook een leuke tuin gemaakt kan worden waarin er voor het hele gezin iets te beleven valt. De beplanting en indeling is verder ontworpen om zoveel mogelijk ‘wildlife’ aan te trekken.rhs 34Kate Gould maakte het ontwerp voor deze Wasteland garden . Het verhaal achter deze tuin is dat van een verwaarloosd stuk terrein in de stad wat een nieuwe invulling kreeg door het hergebruik van afgedankte materialen, zoals een oude lattenbodem wat een trellis-scherm werd en oude winkelwagentjes waarvan diverse frames werden gemaakt.rhs 35Ook zo’n jaarlijks terugkerende tuin is de Laurent Perrier Garden, eerdere ontwerpen hiervan waren o.a die van één van mijn favoriete Britse ontwerpers Arne Maynard. Ditmaal was het de beurt aan Ulf Nordfjell die ook al eerder met deze tuin in TuinenStruinen was te vinden. De Zweed maakte een ontwerp met veel mediterraanse invloeden en planten.rhs 36De M&G Centenary Garden laat min of meer 100-jaar Chelsea zien. In het ontwerp van Roger Platts zien we planten die ook tijdens de eerste show in 1913 te zien waren en zien we Klassiek Britse Kunst-objecten samen met moderne sculpturen.rhs 37Professor Nigel Dunnett heeft deze prachtige daktuin ontworpen. De RBC Blue Water Garden is het toppunt van duurzaamheid en het creatief gebruik van de beschikbare ruimte o.a door de muurtuinen. Regenwater word opgevangen in de vijver en gebruikt in het watergift-systeem van de tuin.rhs 38De Seeability tuin van Darren Hawkes is ontworpen voor blinden en slechtziende mensen . Duidelijke structuur-planten voor slechtzienden en plantgebruik die ook onze andere zintuigen kietelen.rhs 39Het gebruik van natuurlijke materialen op een ambachtelijke wijze verwerkt was het uitgangspunt in dit ontwerp van de Stockton Drilling ltd. De architect van deze tuin is Jamie Dunston.rhs 40Het ontwerp van de Fera tuin is van Jo Thompson en heeft als thema “Stop the Spread” over het beschermen van Britse flora tegen allerlei plantenziekten.rhs 41De Arthritis Research UK Garden van Chris Beardshaw kreeg veel lof van de jury en heeft veel bewondering van de bezoekers , de tuin in onderverdeeld in drie kamers waarvan één als bostuin een andere als bloementuin en de laatste als vijvertuin .rhs 42Het verleden en de toekomst van de Britse plaats Stoke-on-Trent is het thema van deze tuin.