Hof van de Vierde Sortie in Amersfoort.

ames7Een paardenbak,bossen en stukken verwaarloosde tuin op een perceel van 2,5 ha dat was wat eigenaren Lucas Wildervanck en Tanja van der Knoop aantroffen toen zij 12 jaar geleden dit huis met tuin aankochten. In de hele tuin was geen border te vinden. De tuin-architect ontwierp de borders en de nieuwe tuinders tekende voor het ontwerp van het geheel.???????????????????????

Bewust kozen Lucas en Tanja ervoor om geen tuinkamers te creëren , dit om de tuin één geheel te laten blijven en  een natuurlijke uitstraling te laten behouden. Aan de andere kant van de –inmiddels ezel-wei is het bos tot bostuin omgetoverd: bemoste laantjes, veel (soorten) varens, en natuurlijk ogende beplanting zoals Polygonata, Convallaria, Digitalis, dalkruid en veel groepen struiken, waaronder ook hier hortensia’s ( in de hele tuin zijn er zeker 400) en de dankbare Diervilla . Een kuil van waaruit je bij het vuur de reeën ongestoord kunt zien en een bosvijver met beplante wal.????????????????????

Voor het bos, waar ooit de paardenbak was: met ruime graspaden omzoomd, een klassieke, omhegde kitchen garden met > 100 (in de loop van een jaar) soorten veelal vergeten groenten en een pluktuindeel met 24 bloemvakken alsook een zachtfruitstuk. Hierachter een bescheiden boomgaardje. De bijen die hier gehuisvest zijn leveren recordoogsten honing!????????????????? ames9

????????????????????????????????????

ames8

ames10

ames6