Schoonheid uit Azië – De witte Reigerorchidee.

Deze zeer bijzondere, uit Oost Azië afkomstige witte reigerorchidee (Habenaria radiata) is familie van de orchideeën en dat is goed te zien. Habenaria radiata bloeit de hele zomer en geeft twee tot drie prachtige, parelwitte bloemen per knol. De witte reigerorchidee is geschikt voor buiten voor een luchtige bodem. Gedurende de groei ruim water geven. In de winter wel beschermen tegen vorst.Habenaria radiata photo

Habenaria radiata wordt geleverd als kleine knolletjes ter grootte van een kleine erwt. U kunt Habenaria radiata in het voorjaar uitplanten in bloempotten, balkonbakken of in de volle grond. Wilt u de witte reigerorchidee als potplant toepassen? neem dan een bloempot met gaten in de bodem. Bedek de bodem met potscherven of een laagje hydrokorrels. Verbeter potgrond door er behoorlijk wat scherp zand en mos doorheen te mengen. U kunt ook perlite met wat sfagnum gebruiken als potgrond. Plant de knolletjes maar 1 cm diep (bovenkant). De plantafstand is ca. 10 cm. Vul aan met aarde en druk stevig aan. Geef direct na het planten uw witte reigerorchidee ruim water.habenaria_radiata
Habenaria radiata in de volle grond
De witte reigerorchidee komt voor in drassige maar waterdoorlatende gronden die in het najaar droog vallen. U kunt de planten in de volle grond zetten, als u Habenaria radiata in het groeiseizoen vochtig kunt houden. De plantafstand mag hier 15 cm zijn. De witte reigerorchidee groeit het liefst op een koele, vochtige plek, op een zonnig plekje. Overwintering door de knolletjes op te graven, droog te maken en deze vorstvrij en koel te bewaren in turfmolm. Turfmolm elke maand iets vochtig maken om uitdroging te voorkomen.

Besproei Habenaria radiata het liefst met regenwater. De aarde mag ’s zomers constant vrij vochtig zijn. Geef tijdens de bloei regelmatig plantenmest op de halve aanbevolen concentratie, in het gietwater. De planten bloeien in de zomer. Als u de plant in een pot heeft staan om in huis van de bloemen te genieten, mag deze pot na de bloei weer naar buiten.
Habenaria radiata in de winter
De witte reigerorchidee vormt knolletjes in de grond. Dit betekent dat de plant een rustperiode nodig heeft. Geef in de herfst minder water tot al het blad afsterft. Bewaar de witte reigerorchidee nu droog in de pot op een koele en vorstvrije plek. Vanaf eind maart de knolletjes uit de pot halen. De oude knolletjes (donker bruin of zwart van kleur) gooit u weg. De jonge knolletjes (lichtbruin van kleur) plant u in verse en luchtige potgrond vermengd met scherp zand, met de neus omhoog. Voorzichtig iets meer water gaan geven als de plant bladeren vormt en buiten in de volle zon plaatsen. Geef Habenaria radiata nu ook wat plantenmest in het gietwater.040815

Habenaria radiata is een dwerg-orchidee (aardorchidee) uit natte berghellingen van Japan, Korea, China en Rusland en wordt ook wel Witte reigerorchidee genoemd omdat de lipvorm lijkt op de vleugels van een witte reiger. Deze tot de verbeelding sprekende plant kan bloeiend als kamerplant gehouden worden. Na de bloei moet de plant naar buiten op een zonnig plekje geplaatst worden./bron