Nu plannen maken voor de zomer-bollen en knollen.

Agapanthus verdient meer belangstelling.
Agapanthus verdient meer belangstelling.

Rond deze tijd van het jaar zijn we allemaal een beetje moe van het trieste en grauwe winterse weer. We verlangen met zijn allen weer naar de zon, dit is dan ook een goede tijd om plannen te gaan maken voor uw tuin. Zomerbollen en knollen zijn een ideale oplossing om het bloeiseizoen in uw tuin te verlengen.

Kleurige collectie Gladiolen.
Kleurige collectie Gladiolen.

Het beste is het om te wachten met planten tot de vorst voorbij is, natuurlijk komt u nu al bijna niet in de grond en kan het voor nieuwe bollen en knollen funest zijn om ze te vroeg te planten. Met de zachtere winters die wij tegenwoordig vaak beleven in de lage landen kunt u wel uw bollen die u straks na de vorst plant in de komende ( zachte ) winters in de grond laten. Het is echter wel verstandig om ze voor de ergste koude te beschermen met bijvoorbeeld wat stro.

Begonia Çottage
Begonia Çottage

Maak bijvoorbeeld een plattegrond van uw border en ga wat beplanting intekenen,allereerst natuurlijk de bestaande beplanting. Houd rekening met eenjarige planten die u nog gaat zaaien of aankopen. Geef daarna uw zomerbollen en knollen een plekje. Let daarbij op de lengte en de bloeitijd. Op deze manier en met hulp van de winter-bollen kunt u behoorlijk uw bloeiseizoen verlengen.

De fraaie bladeren van de Begonia Rex,de Blad-Begonia
De fraaie bladeren van de Begonia Rex,de Blad-Begonia

Bij zomerbollen en knollen kunt u denken aan bijvoorbeeld Gladiolen,Dahlia’s,Freesia’s,Begonia’s,Lelie’s.Crocosmia en Agapanthus. Voor de juiste plant-instrukties kunt u het beste de verpakking raadplegen aangezien dit per soort nogal verschilt.

Dahlia is verkrijgbaar in veel kleuren,lengtes en bloem-soort.
Dahlia is verkrijgbaar in veel kleuren,lengtes en bloem-soort.
Ornitogalum ( Zuiderwindlelie) Orange Star.
Ornitogalum ( Zuiderwindlelie) Orange Star.
De welriekende Freesia. Voor kleur en geur.
De welriekende Freesia. Voor kleur en geur.