Natuurmonument – De Ankeveense Plassen.

De Ankeveense Plassen maken deel uit van de Vechtplassen,het is een relatief klein natuurmonument van zo’n 628 ha gelegen om Ankeveen. Het is een veen-landschap met langgerekte eilandjes vol met hooilandjes , bloemvelden, riet en moerasbos.

De plassen en sloten zijn ontstaan door de turf-winning , door de loop van de tijd beginnen de ondiepe slootjes weer dicht te groeien.
Het water in de veenplassen is echt kraakhelder waardoor er bijzondere planten kunnen groeien als Groot Nimfkruid , Blaasjeskruid en drijvend Fonteinkruid .
De natuur in dit reservaat van Natuurmonumenten is zeer kwetsbaar en het water kan dan ook alleen betreden worden met een speciale excursie-boot.
In een goede winter word de Ankeveense plassen een waar schaatsers-paradijs, doordat de sloten helder en ondiep zijn word schaatsen hier snel mogelijk en minder gevaarlijk.
Om de planten en dieren van de Ankeveense Plassen meer overlevingskansen te kunnen bieden heeft Natuurmonumenten ervoor gezorgd dat er twee fauna-passages aangelegd worden onder de N236 door.
Parkeren voor dit natuurgebied kunt u het beste bij de kerk van Ankeveen, er is een fietsroute van ongeveer 27 km en honden zijn HELAAS niet toegestaan.
Meer info op www.nm.nl/ankeveenseplassen

bron; 365 x de natuur in van Natuumonumenten isbn 978-90-70099-49-7

Enhanced by Zemanta