Victoria waterlelie in bloei in Hortus Amsterdam.

Het is weer zover, in de Amsterdamse Hortus staat de Victoria waterlelie te bloeien.
In de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag is hij gaan bloeien,het mooie weer van de afgelopen
dagen heeft er natuurlijk een steentje aan bij gedragen.
Afgelopen vrijdag verschenen er opeens twee knopen boven het water en nu is het dan zover.

De beroemde Victoria amazonica is de koningin der waterlelies. De bloem gaat open als het schemert. Victoria amazonica is sinds 1859 regelmatig in bloei te zien geweest in de Amsterdamse Hortus. Tijdens speciale avondopenstellingen stond het publiek in de rij om de enorme waterlelie te bekijken. Sinds 2002 kweekt de Hortus Victoria’s in een speciaal verwarmde buitenvijver. Ook dit jaar, 2012, is er weer een Victoria geplant in de buitenvijver.
Geschiedenis
De geschiedenis van Victoria amazonica begint in de warme, vochtige binnenlanden van Bolivia. Daar ontdekte in 1801 de Duitse botanicus Thaddeus Haenke een reusachtige waterlelie in een van de aanvoertakken van de Amazone. De Duitser Poeppig maakte in 1832 als eerste een geldige beschrijving van de plant met de naam Euryale amazonica. In 1837 trof Robert Schomburgk in Brits Guyana eveneens een enorme waterlelie aan. Deze werd Victoria regia genoemd, als eerbetoon aan de Engelse koningin.
Definitieve naam
Uiteindelijk stelde de botanicus Sowerby in 1850 orde op zaken. Hij plaatste de oudste en daarmee geldige naam van Poeppig – Euryale amazonica – in het juiste geslacht: Victoria amazonica.
Victoria cruziana is de tweede soort uit dit waterleliegeslacht. De cruziana groeit in de Mato Grosso in Brazilië en aangrenzende streken van Argentinië en Paraguay. Victoria cruziana is iets sterker en kan wat beter tegen lagere temperaturen.
Bladeren en bloemen
De bladeren van een Victoria kunnen wel 2 meter in doorsnede worden. Kenmerkend zijn de met lucht gevulde nerven en de hoge opstaande randen. De Victoria is een nachtbloeier. Elke bloem bloeit slechts twee nachten achtereen; de eerste nacht wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt onder water, waar de zaden rijpen. Elke plant kan meerdere bloemen produceren, maar deze bloeien nooit tegelijkertijd.
De Victoria in de Hortus
In 1849 opende voor de eerste maal in Europa een Victoria een bloem. Dit was op het Engelse landgoed Chatsworth. De Amsterdamse Hortus lukte het in 1859 als eerste in Nederland om een Victoria in bloei te krijgen. Sindsdien heeft de Victoria altijd een belangrijke plaats ingenomen in de Hortus.
In het verleden groeiden de Victoria’s in een kas. In de zomer van 2002 werd – bij wijze van experiment – voor het eerst een Victoria amazonica in een buitenvijver tot bloei gebracht. Sindsdien laat de Hortus elk jaar een Victoria in de kleine buitenvijver groeien; afwisselend een Victoria amazonica of een Victoria cruziana. Dit jaar is gekozen voor de zogenaamde ‘Longwood’ hybride, een kruising tussen Victoria amazonica en V. cruziana, ontstaan in 1961 in de Longwood Gardens in Pennsylvania, Verenigde Staten. Dit is een grote, krachtige plant met eigenschappen van beide ouders; de grote bladeren en roze bloembladen tijdens de tweede nacht van bloei van de V. amazonica, en van de V. cruziana de hoge opstaande bladranden en de grotere koude-tolerantie.
Momenteel bloeit en groeit de Victoria weer in de Hortus. Binnenkort gaan de poorten 1 maal ’s avonds open. Op de hoogte blijven? Voor de Victoria-fans heeft de Hortus een speciale sms-dienst ingesteld. Sms BLOEM AAN naar 4411 en ontvang een berichtje als de bloem ’s avonds in de Hortus te zien is.