Planten voor planten – Deel 2

 In deze serie behandel ik telkens een aantal planten , die andere planten een dienst kunnen bewijzen.
Hoe makkelijk grepen wij voorheen niet naar de spuitbus om luizen of ander ongedierte van onze planten af te spuiten.Tegenwoordig denken de meeste mensen daar behoorlijk anders over en bedenken zich wel een keer voor ze naar chemische bestrijdingsmiddelen grijpen.

En waarom zouden we ook, als we de natuur en dus ook ons milieu er op zo’n makkelijke manier kunnen helpen, laten we de planten dus maar helpen de planten te helpen.
Ik hoop dat u het allemaal nog een beetje kunt volgen, maar er zijn genoeg planten die eigenschappen hebben waarmee ze hun broeders kunnen helpen. 

Op de foto hier links zien we de Digitalis purpurea, de vingerhoedskruid , van deze plant zijn meerdere toepassingen bekend.
Ter activering van de levensprocessen in de grond kan het heel goed helpen bij het gebruik van patentkali om het kaliumgebrek in de grond op te heffen.
Er word van de Digitalis een sterk aftreksel gemaakt, men neemt hiervoor een kilo gedroogd Digitalis-poeder op +/- 20 liter water.
Kook dit ongeveer een half uur,zeef het daarna en sproei het uit over de patentkali,met een verhouding van vier kg Digitalis op tachtig liter water bestemd voor 1 hectare.

Oost-Indische kers oftewel Tropaoeolum majus kan uitstekend helpen als bestrijder van bloedluis op fruitbomen en dan speciaal Appelbomen . De aanwezigheid van de planten alleen al maakt dat de bloedluis het hazenpad neemt.
Zaai de Oost-Indische kers vanaf mei onder de fruitbomen, het vormt al snel een prachtig bloemendeken.
Bloedluizen hebben hier een bloedhekel aan dus nemen ze snel de benen.

Boerenwormkruid, wie kent het niet, het groeit overal wel in de bermen en op zandgrond.
Zoals zijn naam al aangeeft werd hij vroeger veel gebruikt als middel tegen wormen.
In gedroogde en vermalen vorm word het gebruikt als voorbehoedend middel tegen maden en rupsachtigen.
Het poeder kan gewoon mee gezaaid worden en daarna licht worden ingeharkt.

Planten voor planten , Deel 1