Tuiniers lopen risico op Legionella via potgrond.

De meeste tuiniers gaan er gelukkig nog steeds vanuit dat hun hobby een veilige hobby is.
Maar deze onwetendheid kan best wel eens gevaarlijk zijn en u blootstellen aan de gevaarlijke
veteranen-ziekte want Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat deze ziekte ook in potgrond
kan voorkomen.

De veteranenziekte kan voorkomen door verschillende vormen van de Legionella-bacterie
en kan worden ingeademd door vochtige besmette lucht of het innemen van besmet water.
De bacterie word niet van persoon naar persoon overgedragen.
Er is echter ook een variant van de legionella-ziekte en wel de Legionella Longbeachae die ook blijkt overgedragen te kunnen worden in besmette potgrond/tuinaarde,meststoffen of compost.

Tuiniers kunnen de besmetting oplopen door het inademen van besmette lucht van de Legionella
Longbeachae of via andere vormen van Legionella door wondjes in de huid.

In de afgelopen jaren zijn er al gevallen bekend van tuiniers die moesten worden opgenomen in het ziekenhuis en zijn er zelfs al enkele overleden door het besmet raken van een legionella-bacterie.
Vooral mensen boven de vijftig,rokers,mensen met immuniteits-stoornissen , mensen die chemo-therapie krijgen,en chronische long-ziektes hebben zijn een risico-groep.

Tuiniers in deze risicogroep maar ook anderen zouden moeten overwegen om tijdens het behandelen van potgrond,meststoffen,compost of andere gerelateerde producten om een mondkapje op te zetten en latex weggooi-handschoenen te dragen.
Ook handen wassen na het werken met deze producten is belangrijk voor eventuele verdere besmetting via wondjes op de handen/armen.

Afrondend zou je kunnen concluderen dat er geen reden is voor paniek maar de nodige voorzorgmaatregelen nemen zoals mondkapje,latex handschoenen en handen wassen,zouden voortaan routine handelingen moeten worden voor ons tuiniers zeker als u tot bovengenoemde risico-groep behoort./MB

bron ; WebWire

Enhanced by Zemanta