Michael’s Bloemen Akademie – Hand-gebonden boeket

In deze serie artikelen gaan we met behulp van stap voor stap foto’s en tekst telkens ander bloemwerk bespreken. Dit maal is dat het handgebonden boeket ,iets wat er vrij simpel uitziet als je naar de bloemist staat te kijken maar wat voor veel een struikelblok blijkt te zijn.
Het ziet er vaak zo makkelijk uit maar een goed boeket is ook nog eens korenschoof-gebonden.
Dit wil zeggen dat alle stelen dezelfde kant uitsteken,dit heeft als voordeel dat het er verzorgd en netjes uitziet in de vaas maar ook omdat je op deze manier meer bloemen in je hand kunt vasthouden.
En dat is natuurlijk handig als je grote of compacte boeketten met veel bloemen wilt maken.

Uiteraard beginnen we met een schone nette werkplek want zo behoud je goed het overzicht.
Alle bloemen die je in het boeket gaat verwerken kan je het beste van tevoren schoonmaken.
Bedenk hoe lang je boeket gaat worden en maak alle stelen schoon tot aan je bindpunt ( het bindpunt is waar je de bloemen gaat vasthouden en wat denkbeeldig ook de bovenkant van de vaas is waar de bloemen inkomen ) laat het blad hierboven er aanzitten.
Voor rozen schoon te maken kan je eventueel ook een rozenkrabber gebruiken,deze kan je kopen bij de betere bloemist of tuincentra.
Sommige bloemen als bijvoorbeeld de Gerbera kan je beter ondersteunen met bloemistendraad of poken zoals het ook wel genoemd word.
Bij de Gerbera steek je de draad aan de onderkant van de bloemknop door naar de bovenkant zodat hij er ongeveer nog een halve centimeter uitsteekt,dit omdat de Gerbera nog wat doorgroeit.
Bij Rozen kan je dat ook zo doen maar de voorkeur heeft het maken van een ringetje aan het uiteinde van de pook en dit onder de bloemknop om hem te ondersteunen de rest van de draad langs de steel zo netjes mogelijk naar beneden draaien.

Een mooi boeket bestaat altijd voor een gedeelte uit bladgroen,het eerste wat je doet is een pluk
van dit blad in je hand nemen .
Dit dient als ondersteuning voor de eerste bloemen die je straks gaat gebruiken.
In dit geval gebruiken we Salal-blad,ook wel truttig appeltjesblad genoemd dit is familie van de berg-thee plantjes die we met de kerst zien als er rode besjes opzitten( Gaultheria )

Denk eraan ; het bindpunt is je hand hieronder willen we geen blad zien,immers dit gedeelte komt straks in het water te staan,en voor behoud van de bloemen hebben we schoon vaaswater nodig.
Dus geen blad in het water. Steek je grootste bloemen eerst in het blad zo ongeveer al op de plek waar we ze willen hebben, in dit geval zijn dat de drie Hortensia’s ( Hydrangea ).

Daarna ga je de andere bloemen,het liefst een beetje op volgorde van formaat en belangrijkheid van de bloemen verwerken.
Deze meneer houd het boeket op de foto wel erg,bijna op zijn kop,zelf kijk ik af en toe met een gestrkte arm op het boeket.
Blijf er bij elke bloem op letten dat de stelen onder het bindpunt dezelfde kant opdraaien.
Dit zal wat oefening nodig hebben,maar maak het boeket desnoods telkens opnieuw
om deze handigheid door te hebben.
Op de foto hieronder kan je goed zien wat ik bedoel met korenschoof-gebonden.

Als bij Freesia’s het oudste bloemetje op de kam iets minder word kan je deze het beste
eruit knippen ,dan komen de overige knoppen ook tot bloei.

Werk de onderkant van je boeket af met wat stevig blad,hier is Skimmia gebruikt.
Ook mooi is bijvoorbeeld Fatsiablad of Eucalypthus.
Eucalypthus
Groot Fatsia japonica blad

Als laatste het boeket afknippen,gebruik hier het liefst je scherpste snoeischaar voor.
Hierdoor beschadig je de stelen het minst.
Plaats de bloemen hierna in een schone vaas met ruim water en snijbloemen-voedsel
Bloemen als rozen worden liever niet afgeknipt maar beter worden afgesneden,en dan het liefst met een goed scherp mes een zo schuin mogelijke snede maken.
Hierdoor vergroot je het oppervlak van de wateropname.
Veel mensen doen rozen op warm water, rozen zijn echter ook heel gevoelig voor vaaswater met beestjes en je vaaswater word met warm water nu eenmaal sneller vies,dus liever niet te warm.
Gerbera’a,Ranonkels en Anmonen zijn bloemen met behaarde stelen en die houden over het algemeen van een laag waterniveau .
Anders hebben de stelen de neiging om te gaan snotteren.
In de glazen vaas ( beter voor Rozen ) is een Slagersblad( Aspidistra ) om de stelen gedaan als afwerking.
MB

Enhanced by Zemanta