De geschiedenis van de Fuchia.

Fuchia

Fuchia (Photo credit: Steph Matthews)
Fuchia
Fuchia (Photo credit: TangoPango)
Fuchia blossoms
Fuchia blossoms (Photo credit: kaimar)
Fuchia
Fuchia (Photo credit: anastaz1a)

De meeste
Fuchia’s die je tegenwoordig kunt kopen zijn Cultivars,men noemt ze zo omdat dit gekweekte varieteiten en geen wilde soorten.

In de afgelopen ruim 150 jaar zijn er duizenden van deze cultivars gekweekt,en dan te bedenken dat dit slechts gebeurt is met een beperkt aantal wilde soorten.
Portrait du révérend père Charles Plumier (164...
Portrait du révérend père Charles Plumier (1646-1706). French botanist. (Photo credit: Wikipedia)
Van de ongeveer honderd bekende soorten komt het overgrote deel uit Mexico en het gebied zuidwaarts tot Chili aan toe.
De wijze waarop de verschillende soorten groeien is erg gevarieerd ,de meeste groeien als een struik maar er zijn ook Fuchia’s die knollen hebben net als Dahlia‘s,en er zijn bij die epifitisch leven zoals op een boom of op bemoste rotsen. De eerste fuchia soort die een naam kreeg was Fuchia triphylla,deze soort werd gevonden op San Domingo door pater Charles Plumier die leefde van 1646 tot 1704.
Deze franse missionaris was ook plant-deskundige en maakte destijds enkele reizen op de West-Indische eilanden,de Fuchia noemde hij naar een arts uit het duitse Tubingen Leonard Fuchs.
Dit was een hoogleraar aan de universiteit in die plaats en had al enkele boeken over kruiden geschreven.
Het is zeker de moeite waard om de bouw van de bloem eens goed te bekijken deze is namelijk viertallig,en dat komt over het algemeen niet vaak voor.
Ze heeft vier kelkbladen en ook vier kroonbladen die rusten op
de rand van de bloembuis.
Er zijn acht meeldraden ,vier lange voor de kelkbladen en vier kortere voor de kroonbladen.
Het is vrijwel zeker dat de eerste hybriden soorten in Engeland ontstonden aan het begin van de 19e eeuw,rond 1830 ontstond de eerste witte soort de Fuchia venus vitrix,weer ongeveer twintig jaar later onstonden de eerst soorten zoals de ‘Corallina in 1844 een laag-blijvende en zich horizontaal uitbreidende soort,in 1847 volgde de ‘Chillerton’ en in 1850 de ‘Tom Tumb’ .
Deze soorten zijn vandaag de dag nog steeds te krijgen,voor de eerste wereldoorlog wedijverden de Franse,Duitse en Engelse kwekers in het kweken van nieuwe culivars deze periode heeft ons veel nieuwe soorten opgeleverd.
Vanaf 1920 begonnen ook veel Amerikaanse kwekers veel nieuwe soorten te kweken van de bellenplant. Het was ook hier dat in 1929 al de eerste Fuchia Society werd opgericht later volgen landen als Nieuw Zeeland,Zimbabwe,Australie,Frankrijk en Duitsland.
Spoedig na het verschijnen van de eerste cultivars bleek de goede toepasbaarheid voor de tuin,in veel klimaten zijn er ook goede winterharde soorten te verkrijgen.
De Fuchia magellannica is zo’n soort dat in ons land winterhard is.
Fuchias
Fuchias (Photo credit: faeparsons)
In het volgende artikel over de Fuchia meer over de verzorging en vermeerdering.
Enhanced by Zemanta