De Waxflower voelt zich prima in Israël.

“De omstandigheden zijn hier – in het zuiden van Israël – uitstekend voor waxflower”, vertelt Uri Bruck. “Droog, een beetje woestijnachtig, maar niet té droog, geen vorst en veel zonlicht.”

Oogst waxflower zodra eerste bloemknopjes open zijn

Op de kwekerij (20 ha) staan de struiken in lange rijen. “Zodra de eerste bloemknopjes geopend zijn, oogsten we de bloemen; eerst met de hand, daarna machinaal. De bloemen worden op lengte en gewicht gesorteerd, waarna ze naar de bloemenveiling gaan. In de winter komt bijna alle waxflower uit Israël. De struiken worden gesnoeid en vormen het jaar daarop weer nieuwe bloemen. Na ongeveer zeven jaar gaat de kwaliteit achteruit en vervangen we de struiken.”

Vijftien soorten waxflower

De kweker teelt vijftien soorten waxflower, waarvan een aantal in Israël is veredeld. De kleuren variëren van wit en crème tot roze en paars. Alle soorten kunnen ook met gesloten knopjes geoogst worden. “Mijn persoonlijke favoriet is Ivory Pearl, een waxflower met grote bloemen en een goede lengte, maar het is belangrijker wat onze klanten mooi vinden”, zegt hij lachend.