Eigen Fruitgaard is goud waard


Bijna altijd succes en uw eigen eerste oogst zal u nooit vergeten,misschien zijn we zelfs nog niet
vergeten hoe de eerste tuinkers smaakte toen je daar vroeger op school je eerste oogst van had.
Zeker diegene die vroeger op school de luxe had meegemaakt om een schooltuin te mogen hebben
kunnen zich misschien nog wel het oogsten van hun eerste wortels,selderij etc heugen.
Je eigen groente en fruit kweken is een leuke en ontspannende hobby .

Heel eenvoudig kunt u al beginnen met het kweken van bijvoorbeeld Aardbeien,Appels,Peren etc.
In de tuin of op balkon kan je al op weinig ruimte je eigen fruit etc. kweken,de organische smaak die vaak
aan je eigen,onbespoten en behandelde oogst zit zal je zeker opvallen,
het smaakt intenser en vooral echter en eerlijker.

Je kan gerust zeggen dat fruit bijna overal groeit waar zon is en een  vochtige bodem aanwezig is,de grond
moet wel goed ook weer water afvoeren,een goed gedraineerde grond is dan ook vaak het beste.

Appels en Peren,
wat wil je gaan doen met je fruit wil je het als plukfruit,bewaarfruit ,in gebak of jam verwerken etc.
Denk eraan dat oude fruitsoorten vaak een unieke smaak hebben.

Kies wat u wilt; (kwee)peren en appels

Er is handfruit dat u direct van de boom kunt eten, bewaarfruit en vruchten die verwerkt willen worden. De prachtige kweeperen (Cydonia oblonga) bijvoorbeeld zijn zo van de fruitboom keihard, maar ze hebben een unieke smaak en geur. Beroemd in tal van delicatessen uit het Middellandse-Zeegebied als jam en compote, in appelmoes en gebak. Kweepeer behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Er zijn kweepeerrassen met een grote appel- of peervorm. 

Bij appels (Malus domestica) kent u het verschil tussen de honderden soorten handappels voor verse consumptie, bewaarappels die u lang kunt bewaren en moesappels. Maar er zijn ook zoete appels, met een hoog natuurlijk suikergehalte. Die laten zich heel goed drogen (voor tutti-frutti). Vooral oude rassen hebben vaak een unieke smaak.

Voor peren (Pyrus communis) geldt ongeveer hetzelfde. Daarvan bestaan  hand- en stoofpeerrassen. Heel bijzonder, ook qua smaak en vanwege het wat ‘korrelige’ vruchtvlees, is de Nashi-peer van Japanse origine. Vroeg geplukt zijn de meeste perensoorten goed bewaarbaar. Dit zijn allemaal pitvruchten.

Steenvruchten

Er zijn ook steenvruchten. De ‘steen’ is de harde kern in de vrucht, bijvoorbeeld in kersen (Prunus avium), zure kersen of morellen (P. cerasus), pruimen en kwetsen (P. domestica), perziken (P. persica), nectarines (P. persica var. nucipersica) en abrikozen (P. armeniaca). U kent ze. Kersen- en pruimenbomen zijn bij ons volkomen winterhard. Perziken, nectarines en abrikozen staan liever wat meer beschut in de zon. Deze fruitbomen zijn iets gevoeliger. Door de verandering van het klimaat de laatste jaren doen de fruitbomenhet hier echter steeds beter en zijn ze zeer de moeite waard.

Moerbei en notenbomen

Moerbeien bloeien in mei en rijpen in juli. In platte ‘dakvorm’ gesnoeide moerbeien zijn inmiddels heel geliefd. Er bestaan twee hoofdsoorten: de witte moerbei (Morus alba) geeft wittig-roze vruchten (dit is de soort waar de zijderups op wordt gekweekt) of de zwarte moerbei (M. nigra), die geeft donkerpaarsrode vruchten. Moerbeivruchten smaken heerlijk friszoetig. Ze hebben een soort langgerekte braamvorm.
 

Notenbomen zijn er in tal van soorten: hazelaars (Corylus avellana), de lage meerstammige bomen of hoge struiken met de bekende in september oogstbare nootjes en de gele katjes in januari (ze zijn zelfsteriel, dus plant enkele rassen). Er zijn ook hazelaars met mooi roodbruin blad en rassen met korte, brede of grotere, langwerpige vruchten.
De tamme kastanje (Castenea sativa) wordt een grote hoge fruitboom. Een goed alternatief voor tuinen is de veel lager blijvende Chinese tamme kastanje (C. molissima) die ook een goede opbrengt geeft. De walnoot (Juglans regia) wordt in veel gevallen ook een grote boom, maar er zijn zelfs ook struikvormen. Veel rassen hebben geen naam, maar een nummer. Alle in kuip of container gekweekte fruitbomen zijn het hele jaar door plantbaar.

Bestuivers

Vooral appel- en perenbomen, maar ook diverse pruimen en kersen en ook notenbomen geven veel meer vruchten als ze door stuifmeel van een ander ras dat in dezelfde periode bloeit, worden bestoven. Laat u bij uw rassenkeuze dus goed voorlichten over de beste combinaties, maar er zijn ook zelfbestuivers die geen ‘vreemd’ stuifmeel nodig hebben.