Meer over de MUURTUIN.

woolypocket11.jpgwoolypocket12.jpg
In een enkele uren eerder geplaatst bericht had ik het al over de “muurtuin”,mijn enthousiasme hiervoor is ruim een jaar geleden al begonnen.
Ruim anderhalf jaar geleden was ik als Planten-deskundige betrokken bij een groot project in de Georgische Haven en Bad-Plaats Batumi .

Door de loco-Burgermeester van deze prachtige bad-plaats,waar in de zomer meer dan een miljoen toeristen hun vakantie doorbrengen,was ik benaderd om plannen te maken voor het openbaar groen.
Naast een heleboel andere projecten die ik daar gedaan heb en waar ik later nog graag op terug kom,hadden we er ook één project tussen zitten waarbij  een (in Italiaanse sferen ) plein moest worden
gedecoreerd.

Op dit plein stond een hoge toren zoals op het Marco Polo Plein In Venetië,het plan was om op de toren plantenbakken te maken aan de onderzijde van de balcon-rekken.
Op het plein zelf en op diverse gebouwen werden plant-decoraties aangebracht,en enkele wanden moesten
geheel bedekt worden,hierdoor ben ik toen min of meer geforceerd aan de gang gegaan om de presentatie van dit hele plan af te krijgen in de tijd dat ik daar nog verbleef.

Met wat tekeningen en een tolk heb ik toen geprobeerd om lokaal daarvoor iets te laten fabriceren maar al snel werd mij duidelijk dat zoiets op dat moment en in dat tijdsbestek  waarschijnlijk niet ging lukken.
Dus kwam de gedachte op om eens contact op te nemen met in Nederland de Beste Leverancier van Speciale planten,HydroPlanten,en allerlei toebehoren,de Firma Nieuwkoop in De Kwakel,nabij Aalsmeer.
(geen financieele belangen hoor!)
Hier op dit bedrijf zitten de meest clevere en trendgerichte snelle jongens in deze bedrijfstak en zij hadden het volgende systeem al uitgewerkt ; (eigenlijk een Taiwanees)

Voor levende muren en verticale tuinen

Modulair
Het Bin Fen Green Wall System™ is in Taiwan bedacht en gepatenteerd, en wordt daar ook geproduceerd.
Het basiselement bestaat uit een frame met 5 openingen. In elke opening kunt u een speciaal ontworpen bloempot klemmen. De bloempotten bevatten 550 ml substraat en 50 ml water, die van elkaar gescheiden worden door een waterabsorberend membraan. Elke bloempot kan automatisch geïrrigeerd worden.
De frames zijn voorzien van een kogel en kom en worden daarmee als een kogel scharnierverbinding aan elkaar gekoppeld. Deze flexibele verbindingen kunnen gebruikt worden om vrijstaande, decoratieve muren of objecten te vormen.
Dit verbindingssysteem kan ook gebruikt worden om de frames aan dragers op een muur te koppelen, waarbij de dragers zeer precies aan de muur bevestigd kunnen worden. Er is geen aparte waterbestendige barrièrelaag nodig. Door de automatische irrigatie verspilt het Bin Fen Green Wall System geen water. Elke plant groeit in zijn eigen bloempot met zijn eigen watervoorziening. Ook kan een plant indien nodig speciale voeding of grond krijgen. Zo kan de tuinarchitect zich helemaal uitleven in de keuze voor planten. Bovendien kunnen de planten gemakkelijk verwisseld worden als ze zijn uitgebloeid of als er behoefte is aan andere kleuren, vormen en/of afmetingen.
Klik hier voor de omschrijving in pdf, of bekijk hieronder een impressie.
Website Nieuwkoop De Kwakel
Perfect toch , in één keer klaar, en toen ik net op het net ging zoeken kwam ik ook nog de volgende oplossing tegen .
Ditmaal van het Amerikaanse bedrijf Woolen Pocket Gardening Company ;
woolypocket5.jpg

woolypocket13.jpg

woolypocket14.jpg

woolypocket14a.jpg

woolypocket15.jpg
Dit super-product is niet op de Nederlandse markt.

TIP-Voor degene onder ons die het moeten doen met wat minder budget zijn er ook hele leuke en creatieve manieren om toch een leuke muurtuin te maken.
Wat dacht je bijvoorbeeld als je allemaal halve oude autobanden tegen de muur aan bevestigd (bijv.vastgemaakt op een houten raamwerk),of oude dakgoten,halve pvc buizen etc.

Als je weinig te besteden hebt aan je tuin,maar toch gek bent met tuinieren zijn er best wel manieren om toch
tot je gewenste resultaat te komen.
In dit Web-Log zal ik vaak proberen om tips aan te dragen om met weinig budget toch heel leuk te kunnen tuinieren.
De jonge en moderne generaties van dit moment krijgen steeds minder mee over de natuur,op school word er mede door diverse bezuinigingsrondes door de afgelopen jaren steeds minder aandacht in het onderwijs aan  natuur-zaken besteed.
Op hetzelfde moment komen er nu steeds meer mensen bij die in de knoop zitten met hunzelf,depressief zijn,in de schulden zitten,noem het maar op.
Voor al deze mensen heb ik één grote tip ; GA TUINIEREN !!.
Tuinieren geeft je rust,afleiding en is de makkelijkste manier om weer in contact te komen met de natuur !.
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het werken met planten,en prut onder je nagels je echt een positieve kick in het leven kunnen brengen.
In ieder geval kan het werken met planten je een enorme BOOST geven!.

Michaël Bakker.